In 3 stappen van het gas af

31 juli 2015
Feuerhahn

… met Nul-op-de-Meter op de horizon.

Verschillende aannemers bieden Nul-op-de-meter (NOM) make-overs: je hele huis in 10 dagen in een gloednieuw jasje en je hebt een comfortabele woning zonder energierekening. Je bestaande energierekening gebruik je dan om in 15 jaar de renovatie af te betalen. Nou ja, het vastrecht voor je stroomaansluiting moet je natuurlijk wel nog betalen en als de salderingsregeling voor zonnestroom in 2020 op de schop gaat, dan is het nog maar afwachten of de businesscase van een NOM-woning niet opnieuw uitgevonden moet worden. Maar ik ben van de religie: als er maar genoeg mensen zonnepanelen hebben, zullen wij de regering wel zeggen hoe de regeling en de energietransitie eruit moeten gaan zien ;-)

Terug naar ons plan: in 3 stappen van een woning met label D naar een woning zonder gasaansluiting. Waarom in 3 stappen als het ook in één kan en waarom doen wij daar 10 jaar over?

Wij hebben niet voor niets een oud jaren ’30-huis gekocht – en zeker niet om het in een nieuw jasje te steken. Wij hebben geen ton op de bank om alle maatregelen in één keer uit te voeren. Onze energierekening is nog geen €100 per maand - geen aannemer en geen bank kan met dit bedrag een Nul-op-de-Meterrenovatie financieren. Ook de hypotheek biedt geen extra ruimte, omdat wij onze woning in 2007 gekocht hebben – op de top van de huizenprijzen. Eerlijk gezegd zouden wij dat ook niet willen, nog meer geld lenen. Allemaal redenen waarom wij ons ambitieuze plan in drie stappen hebben geknipt.

De ‘besmetting’ met het energieneutraal-virus kwam vooral door de deelname aan een community of practice van 20 bewoners uit Amersfoort die met totaal verschillende woningen één doel nastreven: hun bestaande woning energieneutraal maken. Na drie jaar is dit nog geen enkele bewoner gelukt, maar iedereen heeft de smaak te pakken en is begonnen met een eerste serieuze stap – zo ook wij. Als er voor jouw woning nog geen kant-en-klare NOM-renovatie bestaat, begint het met een integraal plan dat met een degelijk rekenprogramma is doorgerekend. In ons geval zijn volgende maatregelen nodig om in de buurt van een Nul-op-de-Meterwoning uit te komen – met behoud van het oude karakter van de woning.

Stap 1: NIEUW DAK, KIERDICHTING EN VENTILATIE

 • Dakisolatie (Rc = min. 6)
 • Kierdichting van de hele woning 3x beter dan nu (van nu n50=10 naar n50=3)
 • Geïsoleerde voordeur
 • HR++ glas in WC
 • Balansventilatie met warmteterugwinning

Stap 2: ISOLATIE

 • Nieuwe buitengevels (van nu spouwmuurisolatie met Rc=2 naar Rc=5)
 • Vloerisolatie van betonnen vloeren op zand (Rc = 3,5)
 • Wij hebben al overal dubbel (oostzijde), HR++- (westzijde) of tripel glas (nieuw dak).
 • De woonkamer heeft al vloerisolatie (Rc=2,5).

Stap 3: INSTALLATIES

 • Inductiekookplaat
 • Zonneboiler 300l
 • 6 PVT-panelen + 3 zonnepanelen (max. aantal dat op ons dak past)
 • CV-ketel vervangen door warmtepomp of houtpelletkachel
 • Radiatoren vervangen door convectoren

Eerst de woning goed isoleren, later de passende installaties kiezen. Doe je het andersom, dan is je installatie straks overgedimensioneerd, verbruikt die meer energie dan nodig en is die ook al weer verouderd. En wie weet wat er over een aantal jaren voor technieken zijn om thuis energie op te wekken en op te slaan...

Met bovenstaand stappenplan kom je met een jaren ’30 woning van 100m² in 15 jaar uit op een energierekening van gemiddeld €20/maand, inclusief energieprijsstijging van 5%. En wij hebben er ook nog rekening mee gehouden dat het warmwaterverbruik verdubbelt door onze opgroeiende kinderen. Op de zonnepanelen na verdienen de maatregelen zich in ons leven niet terug - niet als je het puur over energie hebt. En dat is ook niet de motivatie voor ons om het te doen. Maar waarom doen wij dit dan wel?

Omdat wij met de dakisolatie ook meteen een extra kamer krijgen waar familie en vrienden kunnen komen logeren, omdat met het nieuwe dak meer licht in huis komt en wij ook nog ’s avonds lekker in de zon kunnen zitten, omdat de waarde van ons huis stijgt en omdat het zowel in de zomer als ook in de winter veel behaaglijker wordt in huis. Dit laatste komt met name door het toepassen van natuurlijke bouwmaterialen in combinatie met kierdichting en een balansventilatiesysteem.

En natuurlijk willen wij laten zien dat je ook in een oud huis zonder tocht en torenhoge energierekening kunt wonen en werken met Nul-op-de-Meter op de horizon.

Als je merkt dat je je doel niet kunt halen, stel het niet bij, maar kies een andere weg ernaartoe.

Reactie toevoegen