5 Tips voor energie besparen in de keuken

Hoeveel energie gebruik jij in de keuken? Wie geen goedkope energie heeft, moet het op een andere manier doen. Tijd voor wat actie! Neem de volgende tips in acht en bespaar op je energieverbruik. 

1. Train je spieren

Blenders, keukenmixers, snijmachines, elektrische eierkokers en elektrische broodmessen… Allemaal apparaten om het je wat gemakkelijker te maken in de keuken. We gebruiken ze dan ook voortdurend. Geen wonder dat die energierekening zo hoog uitvalt. Doe het eens met de hand. Snij, hak, klop, slijp en kook dat het je een lieve lust is. Laat ze maar zien, die spieren! 

2. Kook niet over

Koken doe je het best op een gasfornuis. Maar een inductiekookplaat is ook energiezuinig. Heb je veel aardappelen? Die gaan in een grote pan. Heb je weinig groenten? Die gaan in een kleine pan. Een beetje water is voldoende, de groenten mogen gerust voor de helft onder water staan. Grote pannen plaats je op de grote pitten en kleine pannen plaats je op de kleine pitten. Op de kleine pitten ja, anders gaat er een hoop energie naast de pan verloren. Deksel erop en afwachten. Zodra het water begint te koken draai je het gas terug. Die warmte blijft nog wel even hangen.

3. Maak ze allemaal koud

Een koelkast en een vriezer horen natuurlijk te koelen, maar niet teveel. Een temperatuur van 4 tot 5 graden is koud genoeg voor je koelkast. De vriezer voelt zich prima met -18 graden. Bepaal in de ochtend al wat je ’s avonds gaat eten. De producten uit de vriezer kunnen dan alvast in de koelkast ontdooien. Je slaat twee vliegen in één klap: je hoeft de magnetron niet gebruiken om te ontdooien én je koelkast gebruikt minder energie om op temperatuur te blijven.

4. Trek de stekker eruit

Senseo- en Nespresso apparaten. Ze verbruiken vreselijk veel stroom en de koffie is niet te drinken. Ben je toch een echte senseoslurper, zet het apparaat dan uit als je hem niet gebruikt. Beter trek je de stekker uit het stopcontact. Dit geldt trouwens ook voor de waterkoker, het gewone koffiezetapparaat en al die andere apparaten die je niet gebruikt.

5. Houd de tijd bij

Koken doe je met een kookwekker. De kip, de dikke kok of het lelijk bontgekleurde wekkertje op de afzuigkap. Niet de timer op de magnetron. En zeker niet de magnetron laten draaien. Zie je wel, energie besparen in de keuken is zo moeilijk nog niet!  

 

Infographic_lang_keuken.jpg

 

Reactie toevoegen