Zuinige wasdroger

Het energiegebruik van een wasdroger kost ongeveer 10% van de totale energiekosten van een huishouden. Dus als je het gebruik van een wasdroger kunt voorkomen is dat altijd beter. Wil je toch een wasdroger gebruiken gebruik dan een zo zuinig mogelijke.

Je hebt afvoerdrogers en condensdrogers. Bij een afvoerdroger wordt de vochtige lucht naar buiten afgevoerd. Bij een condensdroger wordt het vocht uit de lucht gehaald en afgevoerd naar het riool of een afvoerbak. Bij de afvoerdrogers is de gasdroger het zuinigst. Hij verbruikt ongeveer de helft van de energie die een condens- of afvoerdroger verbruikt. Bij de condensdrogers is de warmtepompdroger het meest efficiënt en bespaart ook ca. 50%. Gaswasdrogers en warmtepompdrogers zijn wel een stuk duurder.

 

Energiebesparing: 

Was aan de droogmolen of droogrek is het zuinigst.

Als het buiten droog is, is het veel energiezuiniger om de was buiten op te hangen in de tuin of op het balkon. Sommige woningen zijn ’s winters erg droog, dan is drogen van de was op een rekje binnen een goedkope oplossing. Ook een speciale droogruimte/ waszolder die goed te ventileren is, is een optie.

Tips: 
  • Zorg bij binnen drogen voor voldoende ventilatie. Als de lucht in huis te vochtig wordt kost het meer energie om binnen te verwarmen.
     
  • Was in een wasdroger is meer aan slijtage onderhevig dan was dat gedroogd wordt aan de waslijn.
     
  • Houd de afvoerslang van je wasdroger zo kort mogelijk. Bij een langere afvoerslang is er meer energie nodig voor het afvoeren van het vocht. Ook maakt het de droogtijd langer.
     
  • Plaats je wasdroger in een ruimte die goed te ventileren is. Doe je dat niet, dan is het drogen minder effectief. Het vocht uit het wasgoed komt nl. via de luchtafvoerdroger gedeeltelijk in de ruimte waar de droger staat.

Al sinds 1973 zijn wij actief op zoek naar verbeteringen en innovaties op het gebied van duurzame energietechniek.

Werkgebied: Heel Nederland

Adviesbureau energie neutrale en producerende woningen. Smart Grids en Smart laden EV.

Werkgebied: Heel Nederland