Biomassakachel

Pelletkachels en biomassaketels zijn een stuk zuiniger dan open haarden en gewone houtkachels en stoten minder fijnstof uit. En hout als brandstof kan leiden tot minder broeikasgassen dan een hr-ketel op gas. Pelletkachels en biomassaketels stoten wel meer fijnstof uit dan verwarming op gas of stroom.
Een pelletkachel verwarmt één ruimte, meestal de woonkamer. Met een pelletkachel-cv kun je je hele huis verwarmen, vergelijkbaar met een moederhaard op gas. Deze is met verwarmingsbuizen aangesloten op je radiatoren. Voor warm water heb je een apart apparaat nodig. Met een biomassaketel zorgt voor verwarming én warm water, net als een hr-ketel.
Een pelletkachel verbrandt houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. Houtpellets zijn de meest milieuvriendelijke manier om hout te stoken. Het grootste deel van de houtkorrels die in Nederland te koop zijn, zijn gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtbedrijven. Pelletkachels veel zuiniger met energie dan gewone houtkachels. Bij pelletkachels wordt zo’n 90 procent van de energie nuttig gebruikt. Bij een houtkachel is dat 60 tot 80 procent, bij een open haard 10 procent.

Gezondheid
Pelletkachels en biomassaketels stoten minder fijnstof uit dan open haarden en andere houtkachels (ook speksteenkachels en tegelkachels). Bij de verbranding van pellets komt in zo’n 80 procent minder fijnstof vrij dan bij houtblokken in een gewone houtkachel. De uitstoot in de praktijk hangt af van hoe vaak en hoe lang de pelletkachel of biomassaketel gebruikt wordt, of er een goede rookgasafvoer is en of hij goed onderhouden wordt.
Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid en kan tijdelijke klachten aan de luchtwegen maar blijvende longschade veroorzaken. Vooral kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen (zoals bronchitis, astma, COPD) of hart- en vaatziektes hebben er last van. Het is niet bekend wat de precieze invloed is van een pelletkachel op de gezondheid van omwonenden. De hoeveelheid fijnstof uit de schoorsteen is een stuk minder dan bij een gewone houtkachel. Hoe snel fijnstof uit de rookgasafvoer zich verspreidt hangt van weersomstandigheden en omgevingsfactoren af.

Energiebesparing: 

Om het effect van biomassa langdurig aan de betrokken woning te kunnen toerekenen, kan je ervan uit gaan dat de biomassa een functionele, juridische en organisatorische verbinding moet hebben met de woning en binnen een straal van 10 km moet liggen. De voornorm NTA 8080/81 geeft aan welke biomassa duurzaam is. Vanwege de beschikbaarheid en kosten van biomassa, blijft het verstandig het energiegebruik zoveel mogelijk te beperken. De energiedichtheid van droge biomassa is met 15 à 18 MJ per kg (droog) circa de helft lager dan aardgas. Bij een jaarproductie van 10 tot 15 ton per hectare (voor hout, respectievelijk miscanthus) is voor het equivalent van 1 m3 aardgas een grondoppervlak van 1,5 à 2 m2 nodig. Dat betekent doorgaans dat behalve het eigen perceel extra grond nodig is voor de productie van biomassa

Belangrijkste varianten: 
Er zijn verschillende soorten biomassakachels waaronder de houtgestookte cv, houtkachel, leemkachel, pelletkachel en de tegelkachel.

De duurzame specialist op de Veluwe.

Al sinds 1973 zijn wij actief op zoek naar verbeteringen en innovaties op het gebied van duurzame energietechniek.

Werkgebied: Heel Nederland

Zonsimpel is al een aantal jaren actief in de energiebesparingsbranche.

Installatiebedrijf Koller bestaat uit een team van vakbekwame installateurs. Ook beschikken wij over een groep ervaren timmermannen, dakdekkers en tegelzetters.

HulstFlier Installateurs is een landelijk opererende totaalinstallateur die op servicegerichte en professionele wijze oplossingen biedt voor de particuliere woningmarkt en de utiliteitsbouw.

Werkgebied: Heel Nederland

Technea Duurzaam is een leverancier en kennispartner op gebied van duurzame installatietechniek. We doen dan ook zaken met installatiebedrijven, adviseurs en architecten.

Werkgebied: Heel Nederland

Minder afhankelijk zijn van het energiebedrijf? Steentje bijdragen aan een schoner milieu of wil je volledig zelfvoorzienend zijn?

Werkgebied: Max. 80 km

T.M.I. Bosch is een installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in duurzame energie.

T.M.I Bosch geschiedenis

Werkgebied: Heel Nederland

Biomassa, oftewel houtgestookte verwarming, is het terrein van Biomassatechniek Van Munster uit Heerde.

Mooie haarden voor in huis!