Blogs

Het duurzaam koelhouden van een NOM woning gedurende een hete zomer.

Tijdens het gasloos maken van ons 1979 hoekhuis waren we met name gericht op het  beperken van de warmtevraag in de winter en het duurzaam opwekken van die warmte. Dit en ook vorig jaar bleek echter dat ons huis ook tijdens hete periodes prima koel te houden is, zonder het gebruik van airco's. Methoden en systemen, die met name in de winter worden toegepast kunnen ook voor koeling worden toegepast

En hoe bevalt het nu?

In onze voorgaande blogs vertelden we voornamelijk over (de soms moeizame oplossing van) onvolkomenheden van onze energieneutrale woning. Dat vertellen we om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om van onze ervaringen te leren, maar het zou een verkeerde indruk kunnen geven van ons woonplezier. Daarom willen we afsluiten met de melding dat we over het geheel zeer tevreden zijn over onze renovatie. Sinds onze verbouwing zijn we van het gas af, en leveren we op jaarbasis energie terug.

Orduynenstraat, drie jaar later

In 2014 hebben wij onze woning (een hoekwoning in een rijtje van 4) ingrijpend gerenoveerd en energieneutraal gemaakt. Van het hele proces hebben we in eerdere blogs uitgebreid verslag gedaan. Een en ander leidde ertoe dat ons huis in december 2014 werd gekozen als ‘beste, leukste, aansprekendste energieneutrale huis van Nederland 2014’ in de categorie ‘renovatie’. Voor gedetailleerde informatie over ons verbouwingsproces en de genomen maatregelen verwijzen we graag naar onze eerdere blogs.

Stap-voor-stap naar energieneutraal – hoe vertel je het aan de gemeente?

Verschillende buren hadden het al gedaan: het dak naar buiten getrokken waardoor de zolderverdieping met 3x6m groter wordt. Het verschil met ons eigen huis is, dat zij een tussenwoning hebben en wij een hoekwoning en het tweede verschil is dat onze dakopbouw de eerste stap naar een energieneutrale woning moet worden: stap-voor-stap naar energieneutraal, daar geloven wij in - en de gemeente dan?

Orduynenstraat, een jaar later

Om met het goede nieuws te beginnen: die nul op de meter die halen we wel. Maar daarbij zijn ook wat kanttekeningen te maken. Op 21 mei hebben we met het hele bouwteam (architect, aannemer en adviseurs) het eerste gebruiksjaar geëvalueerd. We hebben (contractueel) afgesproken dat we dat de komende jaren ieder jaar doen zodat alle partijen maximaal leren van de ervaring met ons huis. En natuurlijk ook om te kijken of de energie- en comfort-prestaties van de woning zijn zoals afgesproken. Voor het afgeven van een prestatiegarantie verdient de aannemer sowieso een groot compliment.