Blog van Tom en Marja

En hoe bevalt het nu?

In onze voorgaande blogs vertelden we voornamelijk over (de soms moeizame oplossing van) onvolkomenheden van onze energieneutrale woning. Dat vertellen we om zoveel mogelijk mensen de gelegenheid te geven om van onze ervaringen te leren, maar het zou een verkeerde indruk kunnen geven van ons woonplezier. Daarom willen we afsluiten met de melding dat we over het geheel zeer tevreden zijn over onze renovatie. Sinds onze verbouwing zijn we van het gas af, en leveren we op jaarbasis energie terug.

Orduynenstraat, drie jaar later

In 2014 hebben wij onze woning (een hoekwoning in een rijtje van 4) ingrijpend gerenoveerd en energieneutraal gemaakt. Van het hele proces hebben we in eerdere blogs uitgebreid verslag gedaan. Een en ander leidde ertoe dat ons huis in december 2014 werd gekozen als ‘beste, leukste, aansprekendste energieneutrale huis van Nederland 2014’ in de categorie ‘renovatie’. Voor gedetailleerde informatie over ons verbouwingsproces en de genomen maatregelen verwijzen we graag naar onze eerdere blogs.

Orduynenstraat, een jaar later

Om met het goede nieuws te beginnen: die nul op de meter die halen we wel. Maar daarbij zijn ook wat kanttekeningen te maken. Op 21 mei hebben we met het hele bouwteam (architect, aannemer en adviseurs) het eerste gebruiksjaar geëvalueerd. We hebben (contractueel) afgesproken dat we dat de komende jaren ieder jaar doen zodat alle partijen maximaal leren van de ervaring met ons huis. En natuurlijk ook om te kijken of de energie- en comfort-prestaties van de woning zijn zoals afgesproken. Voor het afgeven van een prestatiegarantie verdient de aannemer sowieso een groot compliment.

Orduynenstraat, de eerste ervaringen

Op 14 april 2014 verlieten wij onze woning voor een ingrijpende verbouwing waarbij de woning zowel werd uitgebreid als energie-neutraal gemaakt. In eerdere blogs deden we daarvan uitgebreid verslag. Half juni kwamen we, na een verblijf van 2 maanden op de camping, terug in in onze woning. De eerste maand bleef het kamperen, want binnenshuis moesten we nog veel zelf afwerken. o moesten we onze keuken nog terug plaatsen, dus aanvankelijk konden we nog niet koken. Ook de technische installatie (zonnepanelen en ventilatie met warmteterugwinning) waren nog niet (volledig) geïnstalleerd.

De oplevering komt in zicht op de Orduynenstraat.

Roscobouw legt de laatste hand aan de afwerking binnen. Het binnen-stucwerk is klaar, de plinten zijn bevestigd... De ruimtes krijgen steeds meer hun definitieve vorm. Al rest er voor onszelf nog wel wat schilder- en sauswerk als de aannemer klaar is. Ook de keuken gaan we zelf (terug)plaatsen, dus voorlopig hebben we onze handen nog even vol.

De warmte-terugwin-unit is inmiddels geplaatst, maar die moet nog worden ingeregeld en de roosters moeten nog geplaatst.

Hoera, Orduynenstraat 86 energie-neutraal!!

In alle drukte van schoonmaken en klussen zouden we bijna vergeten te melden dat we zover zijn: ons huis is energie-neutraal! De installaties zijn in bedrijf gesteld, en de eerste week leveren we ruimschoots meer terug aan het net dan we aan elektriciteit verbruiken. Nu is de huidige situatie nog wat geflatteerd omdat we nog enigszins in ons huis "kamperen" op de eerste verdieping en de rest van het huis nog leeg is. Als volgende week de keuken geplaatst is ziet de balans er ongetwijfeld anders uit.