De prijs van stroom -I-

De sterke toename in belangstelling voor installatie van PV panelen komt omdat men zich gaat realiseren dat de prijzen van panelen sterk gedaald zijn en dat het momenteel zelfs zonder enige extra subsidie een financieel aantrekkelijke investering is. De reden dat het financieel aantrekkelijk is, is dat de prijs die een particulier voor stroom betaalt veel hoger is dan de kale kostprijs van de energie. Hoge stroomprijzen maken het eerder aantrekkelijk om zelf te gaan opwekken. 

Van de stroom die we zelf opwekken gebruiken we direct zelf maar een klein deel. Rond het middaguur produceren we gemiddeld de meeste stroom, maar het grootste verbruik is niet midden overdag. Als we ons eigen verbruik zouden willen dekken met zelf opgewekte stroom zonder het elektriciteitsnet te gebruiken kan dit alleen als we voldoende accu's in huis hebben om stroom tijdelijk op te slaan. Dit is momenteel erg kostbaar. Gelukkig is dit ook niet nodig omdat we het overschot aan stroom kunnen verkopen aan het net, en op momenten dat we tekort komen kopen we stroom van het net. Hoe rendabel het is om zelf stroom op te wekken hangt dus ook sterk af van wat we terugkrijgen voor de stroom die we aan het net leveren. Momenteel is het zo dat we (afgezien van details) dezelfde hoge prijs krijgen voor stroom die we leveren als die we er voor betalen, dit wordt aangeduid met de term 'salderen' van stroom. Bedenk wel dat het salderen van stroom niet iets is waar je recht op hebt, maar dat momenteel wordt toegestaan voor een beperkte hoeveelheid stroom.
Als er in de meterkast een klassieke Ferrarismeter zit, die met het draaiende wieltje, wordt er automatisch gesaldeerd. Wanneer er op een bepaald moment meer stroom wordt geproduceerd dan geconsumeerd, loopt de meter terug. Dit vinden veel mensen fascinerend om te zien. Zonder extra meter hebben we echter weinig inzicht in hoe goed of slecht de PV panelen functioneren. Zonder extra meter weet je niet hoeveel stroom je zonnepanelen hebben geproduceerd, hoeveel daarvan je rechtstreeks zelf hebt verbruikt, en hoeveel je aan het net hebt geleverd.
Modernere meters dan de Ferrarismeter meten hoeveel stroom je hebt geleverd aan het net en hoeveel je hebt geïmporteerd. Dergelijke meters zijn een noodzaak als er een andere prijs wordt berekend voor stroom die je levert dan voor stroom die je afneemt. Zelfs met zo'n moderne meter weet je nog steeds niet hoeveel van de zelf opgewekte stroom je direct in huis hebt gebruikt, stroom die je niet levert en niet importeert maar wel opwekt en verbruikt. Daarom weet je ook niet precies hoeveel je in totaal hebt geproduceerd. Als je dit allemaal wilt weten zul je een extra meter moeten laten installeren. Dit kost eenmalig geld, maar geeft je ook veel meer inzicht en verhoogt het plezier dat je aan je kostbare installatie kunt beleven.
Nog mooier is het als de data verzonden worden naar een centraal systeem, zodat je op elk moment overal ter wereld waar internetverbinding is kunt zien hoe actief je panelen stroom produceren.
Er is nog veel meer te zeggen over de prijs van stroom, te veel voor één blog, wordt vervolgd.

Reactie toevoegen