Een gezonde inrichting van je huis

25 mei 2016
info_3444

Ben je op zoek naar een mooie, praktische, gezonde (ecologische) en energiegevende inrichting van je huis? Je kunt dan letten op:

1 Het gebruik van natuurlijke materialen
2 Een harmonie tussen de functie, maatvoering en vorm van je inrichting
3 Balans in kleurgebruik
4 Goed licht

Met deze uitgangs/aandachtspunten heb je te maken als je je huis inricht. Ze kunnen heel bepalend zijn voor je woongenot. Ik heb hier als meubelmaker ook mee te maken als ik een inrichting ontwerp voor een bepaalde ruimte. Ik deel hier wat van mijn ervaringen die ik heb opgedaan in de 25 jaar dat ik meubelen maak en huizen inricht.

Het gebruik van natuurlijke materialen

Waarom natuurlijke materialen? Ze hebben iets levends, er is altijd veel kleur en tekening, en je raakt nooit uitgekeken. Ze hebben iets tijdloos. Verder hebben ze vaak een prettige geur en zijn ze goed te verwerken.
Dat ze nagemaakt worden in goedkopere kunststoffen zegt genoeg.
En natuurlijk is er ook nog een duurzaamheidsaspect: het zijn allemaal hernieuwbare grondstoffen.

Vloer
Wat is er mooier dan een houten vloer? Natuursteen? Natuursteen is zeker ook mooi en lekker hard. Tegels zijn ook in vele mooie variaties te krijgen. Neem wel vloerverwarming want (natuur)steen voelt koud aan. Ooit Bamboe gezien? Heel verrassend! Tapijt kan weer, van wol, katoen en sisal. Ik heb bijvoorbeeld in de showroom van mijn werkplaats sisal op de vloer liggen. Mooi, stevig en een gemêleerde kleur, zodat je vuil niet zo snel ziet.

Wanden
Behalve de vloer zijn de wanden ook heel belangrijk, die bepalen een groot deel van je interieur. Je meubelen en evt. kunst moeten er mooi op/tegen uit komen.
Weleens leemstuc gezien? Leem zorgt voor een goede vochtbalans in vaak te droge huizen. Met structuur erin zijn oneffenheden en beschadigingen minder zichtbaar. Een gladde achterwand is wel mooi maar ook kwetsbaar. Behang en stof kunnen natuurlijk ook. Ik heb laatst een nieuwe kokos wandbedekking gezien, heel opmerkelijk.

Plafond
Het plafond dan: (Leem) stuc met verf. Maak het niet te donker want dat maakt de ruimte kleiner. Natuurverf is nu overal te krijgen.

Echt hout en meubelen
Nog steeds zie je dat de meeste meubelen van hout gemaakt zijn al is het dan spaanplaat of MDF. Als ik over echt hout en meubelen begin dan raak ik niet uitgepraat. Maar ja, daar ben ik ook meubelmaker voor. Hout heeft zoveel mogelijkheden qua kleur en tekening. Het is nooit saai! Zelf ik kan, na 25 jaar nog verrast worden door de kleur en tekening van bepaalde stukken hout. Je kan er een heel licht interieur mee creëren met Esdoorn of juist een heel chic met bijv. Notenhout. Hout heeft ook een directe relatie met de natuur. Ik heb voor een aantal klanten hun eigen bomen laten zagen en er later meubelen van gemaakt. Dat geeft verbinding. Combineer hout eens met glas, steen of metaal. Dan kan er verrassend uit zien.

Raambekleding
Raambekleding wordt tegenwoordig ook steeds mooier, niet alleen meer die grote gordijnen die voor je radiator hangen, maar leuke rolgordijnen en zelfs houten luxaflex zijn te krijgen.

Advies
Mijn advies is: Maak eerst een plan voor je inrichting als je wat wilt veranderen. Creëer een moodboard, en probeer vooral je eigen smaak te ontdekken. Laat je niet gek maken door de laatste trends of wat allerlei stylisten belangrijk vinden. Als je nog niet precies je smaak weet, begin dan andersom met wat je niet mooi vindt. Dat doe ik ook met klanten die het nog niet precies weten of kunnen vertellen, zo blijft er over wat ze wel mooi vinden. En, kies niet teveel accessoires, maar mooie meubelen en kunst. Een mooi tijdloos interieur geeft je blijvend woongenot en geluk en komt je gezondheid ten goede.

Bewust omgaan met materialen is een eerste stap naar een inrichting waar je ‘langdurig’ blij van wordt en meer energie van krijgt. Bij elk bovengenoemd materiaal zijn wel vraagtekens te zetten over de natuurlijkheid of duurzaamheid. Als je soms de gaten in de bergen ziet bij de steengroeve, of de enorme kap van stukken bos, dan weet je waar ik het over heb. Ik wil hier ook niet pretenderen dat ik er alles vanaf weet.

Mijn volgende blog gaat over harmonie tussen de functie, maatvoering en vorm van je inrichting.

Groet, Arjen Kiers  
The Spirit of Wood

Reacties (1)

Reactie toevoegen

Monique Westerlaken

Hai Arjen, Een blog naar mijn hart!.. Ik mis nog wel de lucht (ventilatie) en vocht in het rijtje.