Ervaringen

Passieve zonwering

Passieve zonwering voorkomt oververhitting van een gebouw.

Waar dient deze maatregel toe?: 

Zomerzon: buiten houden
Winterzon: benutten
 

Ervaringen Functioneel, architectonisch interessante oplossing.
Ervaringen Overschraging dakzijde aan zuiden van woning geeft natuurlijke schaduw
Ervaringen Let op bij keuze raamoppervlak op zonzijde, dit is al gauw te groot, daardoor teveel warmte in huis gedurende de zomerperiode
Tussenwoning - 2000, Amsterdam - Passieve zonwering
Ervaringen een pergola en diepliggende ramen zorgen voor schaduw in de zomer en zon-doorlaat in dewinter
Vrijstaande woning - 2012, Opmeer - Passieve zonwering
Ervaringen "Praktisch, het past goed in het ontwerp, geen vervanging nodig. Geen bewegende onderdelen die kapot kunnen. Ideaal het beschermd ook nog eens tegen regen op de ramen/kozijnen. "
Ervaringen Extreem goed geïsoleerde woningen warmen snel op. Zoninstraling is een belangrijk ontwerpthema. In een vroege ontwerpfase dient hier al goed over na gedacht te worden.
Vrijstaande woning - 1977, Rosmalen - Dakisolatie binnenkant
Ervaringen De ruimte ziet er nu beter uit. de lichtere vloer oogt prettig. De ruimte isolatie in combinatie met de mechanische luchtverversing via lang luchtkanaal door de schuur zorgt voor een zeer comfortabele werk ruimte waar de vloerverwarming en eigen thermostaat op (19C) er voor zorgt dat het de comfortabelste ruimte in huis is geworden!
Ervaringen De opkomende zon in het oosten geeft ook nog behoorlijk wat warmte af. In de zomer vormen een aantal grote bomen ook een welkome zonwering. In de winter als het blad van de bomen is dan schijnt de zon heerlijk binnen.
Vrijstaande woning - 1980, Buren - Milieuvriendelijke verf
Ervaringen Het bleek dat mijn gasverbruik in 40 jaar het huis heeft terugverdiend op stookkosten . Als je weet dat een vergelijkbaar huis uit 1980 van traditionele materialen , nu tussen de 300 en 700 € energie nodig heeft per maand .