Ervaringen

Na-isolatie spouw

Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?
 Is het bouwjaar van je woning tussen 1920 en 1976? Dan heeft je huis een spouw, die vaak nog niet geïsoleerd is. Als je niet weet of je spouwmuur geïsoleerd is, kan een isolatiebedrijf een proefboring doen en de binnenkant van de spouwmuur bekijken.
 Is je woning voor 1920 gebouwd? Dan heeft deze waarschijnlijk geen spouwmuur. Je kunt dan kiezen voor gevelisolatie aan de buitenkant of binnenkant van je muur.

1. Spouwmuurisolatie
Een isolatiebedrijf boort aan de buitenkant van de gevel op de kruispunten van voegen kleine gaten. Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw
gespoten. De gaten liggen ongeveer een meter uit elkaar. Na afloop vult het bedrijf de gaten weer netjes met cement in dezelfde kleur. Je spouwmuur isoleren duurt vaak maar een halve dag, bij een vrijstaand huis een hele dag.
Spouwmuurisolatie verdien je binnen 4 jaar terug op je energiekosten. Spouwmuurisolatie net zo gunstig is als 10 procent rente op een spaarrekening. Ook verbetert het energielabel en daarmee de waarde van je woning.

Tips spouwmuurisolatie
 Spouwmuurisolatie moet goed worden aangebracht. Een vakkundig isolatiebedrijf kan je helpen. Ze checken vooraf of je spouw geschikt is om te isoleren. Laat het bedrijf weten of je last hebt van vochtplekken in huis en of je dakgoot lekt.
 Voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende soorten materialen. Voor de mate van isolatie maakt het niet uit wat je kiest: de verschillen zijn klein en alle materialen isoleren ongeveer even goed.
 Spouwmuurisolatie kun je (later) nog verbeteren met isolatie aan de binnenkant of buitenkant van je gevel. Dit gaat goed samen.