Ervaringen

Na-isolatie vloer

Bovenkant vloer isoleren
Heb je een betonnen vloer en geen of een lage kruipruimte? Dan kun je isolatie op de bovenkant van het beton (laten) aanbrengen. Kies drukvast materiaal met een hoge isolatiewaarde en dat niet te dik is (bijvoorbeeld 6 cm met Rc=2,3). Bovenop het isolatiemateriaal komt 2 cm dik plaatmateriaal, bijvoorbeeld underlayment of OSB-platen. Daarbovenop komt de vloerbedekking (tapijt, parket, houten vloer, tegels). Je vloer komt hierdoor wel een stuk hoger te liggen, wat gevolgen heeft voor je drempels, deuren en plinten.
Heb je een houten ondervloer, dan is deze methode alleen geschikt als je een droge, geventileerde kruipruimte hebt. Bij een vochtige kruipruimte heb je kans op houtrot doordat er geen vochtwerende folie op de bodem van de kruipruimte kan worden gelegd.

Hoekwoning - 1984, Enschede - Na-isolatie vloer
Ervaringen Met de Tonzon thermoskussens heb ik een goede isolatiewaarde voor de vloer behaald. De piepschuim broodjesvloer was al goed voor een Rc van 2,4. de thermoskussens voegen daar een Rc van 3,8 aan toe. Totaal dus een Rc van 6,2, de hoogste waarde in mijn huis en dicht bij de waarde voor een passiefhuis. Het aanbrengen van Tonzon isolatiekussens is een wat minder aangenaam klusje, omdat het liggend plaats moet vinden, maar vergeleken met andere materialen is het prettig te verwerken (alleen het ritselt nogal...). Allereerst moet de kruipruimte droog zijn. Dit wordt bereikt met het aanbrengen van een beschermende dikke folie op de zandlaag van de kruipruimte. Deze maakt het werken in de kruipruimte gelijk een stuk aangenamer omdat het prettiger aanvoelt. Daarna wordt de ruimte droog in een a twee weken. Pas daarna moet je de thermokussens aanbrengen, in mijn geval met speciale piepschuimschroeven. Dit moet vrij nauwkeurig gebeuren om thermische lekken te beperken. Vooral het isoleren rondom leidingdoorvoeren is tijdrovend, Maar het is zeker de moeite waard. Overigens heb ik tegelijkertijd het kruipluik geïsoleerd met een dikke laag piepschuim en Tonzon isolatiefolie.