Ervaringen

Bodem/water warmtepomp

Een warmtepomp met bodembron gebruikt gas of elektriciteit om duurzame lage-temperatuur-warmte uit de bodem op te waarderen voor toepassing in de woning. Indien de warmtepomp wordt gekoppeld aan een lage temperatuur warmteafgiftesysteem, wordt het rendement geoptimaliseerd. In de zomer kan de bodembron worden gebruikt voor zogenoemde ‘vrije koeling’; zo kan in de woning een temperatuur worden gerealiseerd die enkele graden lager is dan de buitentemperatuur. Voor de warmtepomp, bodembron en het afgiftesysteem zijn verschillende oplossingen verkrijgbaar.

Bij renovatie een warmtepomp met bodembron soms lastig te realiseren. Een alternatief is om een warmtepomp met buitenlucht als bron te installeren.

Energiebesparing: 

Bij een woning met een zeer lage warmtevraag is de energiewinst beperkt.

Kosten: 


Een warmtepomp met bodembron kost circa € 10.000-15.000.
 

Combinatie met andere maatregelen: 

Voor de warmtepomp, bodembron en het afgiftesysteem zijn verschillende oplossingen verkrijgbaar. Het is essentieel dat de gekozen onderdelen wat betreft ontwerp en uitvoering goed op elkaar zijn afgestemd en dat er voldoende aandacht is voor kierdichting en isolatie. Op die manier sluiten benodigd en geleverd vermogen het beste op elkaar aan.
 

Vrijstaande woning - 1949, Wageningen - Bodem/water warmtepomp
Ervaringen "Let op: energiebehoefte voor verwarming heeft verreweg het grootste aandeel in het totale energieverbruik van de woning. 1 m3 gas komt overeen met ongeveer 10 kWh"
Vrijstaande woning - 2013, Bodegraven - Bodem/water warmtepomp
Ervaringen Geen enkele storing mee gehad en werkt al gedurende een winter en zomer probleemloos. Energetische rendement (COP) kan echter beter en de stilstandsverliezen van de warmtapwaterboiler zouden ook nog beter/minder kunnen zijn.
Vrijstaande woning - 2012, Ede - Bodem/water warmtepomp
Ervaringen Iets lagere isolatiewaarden zijn gecompenseerd met efficiënte water-water warmtepomp. Denk heel goed na voordat je een lucht-luchtwarmtepomp neemt: juist als je veel warmtevraag hebt, zijn de luchttemperaturen ook laag, waardoor het rendement dramatisch laag kan worden.
Vrijstaande woning - 2012, Ede - Bodem/water warmtepomp
Ervaringen "Zeer tevreden"
Tussenwoning - 1850, 's-Hertogenbosch - Bodem/water warmtepomp
Ervaringen Zijn er anderen met ervaring met het gebruik van oppervlaktewater??
Vrijstaande woning - 2012, Uden - Bodem/water warmtepomp
Ervaringen Dure aanschaf maar comfortabel