Ervaringen

Vegetatiedak

Een vegetatiedak is een dak dat begroeid is. Er zijn verschillende soorten vegetatiedaken: sedumdaken, kruidendaken of bijvoorbeeld grasdaken. Een vegetatiedak vergt weinig onderhoud, het heeft alleen in droge tijden extra onderhoud nodig. Bij een vegetatiedak zijn er in de meeste gevallen geen aanpassingen aan je dakconstructie nodig.

Waar dient deze maatregel toe?: 

Een vegetatiedak is niet alleen mooi om te zien en een aanvulling op je tuin, het heeft ook een aantal andere voordelen:

Bergen van regenwater
Een vegetatiedak vertraagt de afvoer van hemelwater, zodat het water minder snel het riool in verdwijnt. Ook bevordert het de verdamping. Uit onderzoek blijkt dat vegetatiedaken 40 - 60% van de jaarlijkse neerslag op kunnen nemen en daarmee de afvoer naar riolen aanzienlijk verminderen.  

Verkoeling
Door verdamping van water zorgt een vegetatiedak in de zomer voor verkoeling.

Luchtzuivering
Planten zijn goed voor het milieu omdat ze koolzuur omzetten in zuurstof en kunnen op die manier helpen om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. Het is zelfs zo dat vegetatiedaken de hitte met een paar graden kunnen laten dalen in een stad, mits er natuurlijk genoeg groene daken aanwezig zijn.

Biodiversiteit
Insecten worden in leven gehouden door de planten en bloemen. Men zou kunnen zeggen dat vegetatiedaken voor bepaalde dier- en insectsoorten de verloren habitat kunnen compenseren. Een vegetatiedak draagt dus bij aan de biodiversiteit van een stad.

Levensduur van het dak
Een dak onder vegetatie gaat langer mee, omdat temperatuurschommelingen minder groot zijn.

Waardeverhoging van het huis
Door het toevoegen van een vegetatiedak stijgt de waarde van je woning.

Energiebesparing: 

Anders dan vaak beweerd wordt, bespaart een vegetatiedak niet op de stookkosten. Wel kan het ’s zomers voor verkoeling zorgen en energieverbruik van een airco verminderen of de installatie van een airco voorkomen.

Ook blijkt uit onderzoek dat het rendement van zonnepanelen met 6-15% kan toenemen door de combinatie met een vegetatiedak. Zonnepanelen zijn nl. effectiever bij lagere temperaturen.

Kosten: 

Je kunt ervoor kiezen om je eigen groen dak aan te leggen, maar je kunt het ook laten doen. De kosten van een vegetatiedak zijn afhankelijk van het type dak dat je hebt, schuin of plat, en de grootte van je dak. Daarnaast kan het zijn dat er aanpassingen aan je dak gedaan moeten worden om het dak geschikt te maken voor de vegetatie. Een sedumdak dat 30m² beslaat kost ongeveer €2.000, inclusief aanleg. Na aanleg hoef je niets meer te doen. Een kant-en-klaar pakket voor het aanleggen van een groendak kost ongeveer €30 per vierkante meter. Heb je groene vingers? Dan is het wel een stuk voordeliger om er zelf een aan te leggen.

Subsidie
Sommige gemeenten verstrekken subsidie voor het aanleggen van een vegetatiedak. Een vegetatiedak is namelijk van meerwaarde voor de buurt en aangezien een mos- en sedumdak tot wel 65% van het regenwater kan vasthouden, gaat er minder water het riool in en heeft de gemeente minder kosten om dit water te verwerken.

Tips: 

Als je een vegetatie dak wil, zal je dak aan verschillende eisen moeten voldoen. De dakhelling mag maximaal 60 graden zijn en het dak moet een goed afvoersysteem hebben. Bovendien moet de dakconstructie geschikt zijn en moet het over een wortelbestendige dakbedekking beschikken. Een dakdekker kan je vertellen of je dak geschikt is.

Ervaringen Het dak bevalt goed, en ziet er goed uit. Wij hebben op twee plekken terrasjes van flagstones aangelegd. wij plegen geen onderhoud, hebben wel inmiddels wat mos. Wat wij anders zouden doen is zorgen voor meer afschot opdat het dak wat sneller droogt.
Ervaringen Wij hebben een dak van 30 graden. Je moet dan iets organiseren om het afgeleiden tegen te gaan. Op onze schuur hebben we daartoe onder het rubber houten balkjes geplaatst. Dat was een hels karwei om daarna het rubber er op te lijmen omdat je dat over elke zijde van het balkje moest doen. voor het huis hebben we er daarom voor gekozen om op het rubber een constructie te maken. Het helpt tegen het afgeleiden maar komt nog door de plantjes heen. En uiteindelijk zou ik dus opnieuw kiezen voor de balkjes onder het rubber.
Ervaringen "Prachtig resultaat: wilde bloemenvegetatie (geen sedum!) Het wordt 1x per jaar gemaaid met de zeis."
Ervaringen "Ben bezig met het aanbrengen ervan. Eigenlijk wilde ik graag gras in plaats van sedum, maar de benodigde onderlaag werd te dik, plus de zaden van het gras zouden de buren 'pesten' (al 'verwaaid' sedum dat ook)."
Hoekwoning - 1990, Delft - Vegetatiedak
Ervaringen Ik hoop hiermede de isolatie van het dak te verbeteren met name in de zomerperiode om de warmte van het platte dak te verminderen door een ander gebruik van de ruimte eronder.
,
Ervaringen Bij een eerdere schuurverbouwing is het dak gerenoveerd en waar nodig verstevigd. Het dakleer is vervangen door EPDM en de randen van het plattere deel zijn voorzien van een opstaande rand. Hierop heb ik met wat burenhulp binnen drie uur 65 m2 lichtgewicht groendak aangebracht, bestaande uit een drainagelaag (kunststof), steenwolmatten als substraat en daarover sedummatten. Het geheel weegt 20 kg/m2 en kan tot 17 l/m2 water vasthouden zodat de extra daklast op 37 kg/m2 komt. Dit is te vergelijken met het gewicht van een grindlaag zoals die vaak op platte daken wordt toegepast. Het aanleggen was een fluitje van een cent, grootste uitdaging was om alle materialen op het dak te krijgen. Het resultaat is schitterend, jammer dat het dak nauwelijks zichtbaar is vanaf de begane grond.