Ervaringen

Maatwerkadvies

Een maatwerkadvies is een energieprestatie advies voor eigenaren van bestaande woningen. Een adviseur komt bij je thuis en kijkt naar de isolatie van het dak , gevels en vloeren en naar de installaties voor verwarming, ventilatie en warm water.

Een maatwerkadvies is een uitgebreid energieadvies dat aansluit op de situatie van de bewoners. Het houdt rekening met maatregelen die in jouw situatie effectief zijn. Het advies bekijkt of combinaties van maatregelen elkaar niet in de weg staan en kijkt naar bouwfysische factoren als vocht en binnenluchtkwaliteit. De adviseur zet op een rij waar u energie kunt besparen, de investeringen en op welke termijn u deze investering kunt terugverdienen.

Een goed advies levert zijn investering dubbel en dwars op.

 

Hoe werkt het?: 

Samenhang
Een woning ademt, wisselt warmte uit met de omgeving en bestaat uit delen die samenwerken om verschillende woonfuncties te vervullen. Renovatie van één onderdeel heeft daarom waarschijnlijk ook gevolgen voor andere onderdelen van uw woning. Als je bijvoorbeeld dubbel glas plaatst, heeft dat ook effect op de ventilatie en het thermisch comfort in huis. Vaak krijgt iemand achteraf spijt als er een aantal kleine maatregelen zijn doorgevoerd. Het is belangrijk dat er voor een grondige renovatie ineens of een uitgesmeert over een aantal jaren gebasseerd worden op een stappenplan, zodat de maatregelen goed op elkaar kunnen worden afgestemd.

Samenwerken
De meeste woningen grenzen aan andere woningen. Dat betekent dat je bij een grote renovatie mogelijk moet samenwerken met de buren. Dat kan lastig zijn als je wensen en prioriteiten verschillen. Voordeel is dat een renovatie van meerdere woningen tegelijk effectiever en goedkoper is omdat veel kosten kunnen worden gedeeld. Daar komt bij dat sommige energiebesparende oplossingen veel voordeliger kunnen zijn op de schaal van een straat of woonblok. Het kan effectief zijn door in een vroeg stadium buren bij je plannen te betrekken.

Energiebesparing: 

Hoe beter een stappenplan doordacht wordt. Hoe hoger de energiebesparing die uiteindelijk behaalt wordt. Een maatwerkadvies is daar erg belangrijk bij.

Kosten: 

Een Maatwerkadvies energiebesparing kost tussen de 200 en 450 euro, afhankelijk van de betrokken adviseur en de omvang van je woning. Een tussenwoning is immers gemakkelijker en sneller te beoordelen dan een grote vrijstaande woning.