Ervaringen

Biomassakachel

Pelletkachels en biomassaketels zijn een stuk zuiniger dan open haarden en gewone houtkachels en stoten minder fijnstof uit. En hout als brandstof kan leiden tot minder broeikasgassen dan een hr-ketel op gas. Pelletkachels en biomassaketels stoten wel meer fijnstof uit dan verwarming op gas of stroom.
Een pelletkachel verwarmt één ruimte, meestal de woonkamer. Met een pelletkachel-cv kun je je hele huis verwarmen, vergelijkbaar met een moederhaard op gas. Deze is met verwarmingsbuizen aangesloten op je radiatoren. Voor warm water heb je een apart apparaat nodig. Met een biomassaketel zorgt voor verwarming én warm water, net als een hr-ketel.
Een pelletkachel verbrandt houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. Houtpellets zijn de meest milieuvriendelijke manier om hout te stoken. Het grootste deel van de houtkorrels die in Nederland te koop zijn, zijn gemaakt van snoeihout of zaagsel van houtbedrijven. Pelletkachels veel zuiniger met energie dan gewone houtkachels. Bij pelletkachels wordt zo’n 90 procent van de energie nuttig gebruikt. Bij een houtkachel is dat 60 tot 80 procent, bij een open haard 10 procent.

Gezondheid
Pelletkachels en biomassaketels stoten minder fijnstof uit dan open haarden en andere houtkachels (ook speksteenkachels en tegelkachels). Bij de verbranding van pellets komt in zo’n 80 procent minder fijnstof vrij dan bij houtblokken in een gewone houtkachel. De uitstoot in de praktijk hangt af van hoe vaak en hoe lang de pelletkachel of biomassaketel gebruikt wordt, of er een goede rookgasafvoer is en of hij goed onderhouden wordt.
Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid en kan tijdelijke klachten aan de luchtwegen maar blijvende longschade veroorzaken. Vooral kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen (zoals bronchitis, astma, COPD) of hart- en vaatziektes hebben er last van. Het is niet bekend wat de precieze invloed is van een pelletkachel op de gezondheid van omwonenden. De hoeveelheid fijnstof uit de schoorsteen is een stuk minder dan bij een gewone houtkachel. Hoe snel fijnstof uit de rookgasafvoer zich verspreidt hangt van weersomstandigheden en omgevingsfactoren af.

Energiebesparing: 

Om het effect van biomassa langdurig aan de betrokken woning te kunnen toerekenen, kan je ervan uit gaan dat de biomassa een functionele, juridische en organisatorische verbinding moet hebben met de woning en binnen een straal van 10 km moet liggen. De voornorm NTA 8080/81 geeft aan welke biomassa duurzaam is. Vanwege de beschikbaarheid en kosten van biomassa, blijft het verstandig het energiegebruik zoveel mogelijk te beperken. De energiedichtheid van droge biomassa is met 15 à 18 MJ per kg (droog) circa de helft lager dan aardgas. Bij een jaarproductie van 10 tot 15 ton per hectare (voor hout, respectievelijk miscanthus) is voor het equivalent van 1 m3 aardgas een grondoppervlak van 1,5 à 2 m2 nodig. Dat betekent doorgaans dat behalve het eigen perceel extra grond nodig is voor de productie van biomassa

Belangrijkste varianten: 
Er zijn verschillende soorten biomassakachels waaronder de houtgestookte cv, houtkachel, leemkachel, pelletkachel en de tegelkachel.
Ervaringen Zeer prettige stralingswarmte
Vrijstaande woning - 1992, Hurdegaryp - Houtgestookte cv-ketel
Ervaringen "3 uur stoken (ca. 15 kg hout) voor een warm huis, bij een buitentemperatuur van 5-10 gr. C. Pompschakelaars zorgen voor check-werk. Kachel moet warmte kwijt, en dus moeten we elders in huis de 2e thermostaat handmatig open zetten. "
Ervaringen "De houtkachel wordt incidenteel gebruikt, m.n. bij verwachte koude nachten. Zie ons profiel."
Ervaringen MCZ hebben we gekozen omdat het een mooie kachel is. Het is echter wel een incourant merk in Nederland. We hebben dan ook lang moeten zoeken naar technische informatie, zodat de installateur ermee overweg kon. Uiteindelijk zijn het redelijk low-tech producten die op elkaar lijken, maar wil je op safe spelen, kies dan een merk met Nederlandse service.
Ervaringen Zeer tevreden. Uiteraard kan dit alleen als je over voldoende opslagruimte voor de pellets beschikt. Wij gebruiken ongeveer 1500 kg per jaar.
Ervaringen Kachel gaat lastig samen met mechanische aftuiging. Doordat de woning permanent in onderdruk is, ontstaat de mogelijkheid dat kachelluchtjes in de woning komen in de laatste fase van de verbranding dwz als de rookgassen niet zo heel heet meer zijn. Hout is eerder leuk dan effectief, want 4 m3 hout produceert ingeveer 100 m3 gas eq.
Ervaringen Afgelopen winter hebben wij ongeveer 80 m3 gas per week bespaard.
Ervaringen Koop niet goedkoop, laat je goed voorlichten over hoeveel onderhoud je zelf moet doen. Onze OkoFEN heeft GEEN onderhoud voor onszelf, alleen jaarlijks groot onderhoud. Er zijn ook pelletketels die je elke week zelf moet schoonmaken, met alle gevolgen voor je gezondheid en stof dat gaat vliegen in de stookruimte....
Ervaringen Heerlijke warmte, zuinig stoken (6 m3 per jaar).
Vrijstaand huis - 1905, Veendam - Houtgestookte cv-ketel
Ervaringen Twee stookseizoenen na ingebruikname bleek dat we eigenlijk helemaal geen gas meer gebruiken voor verwarming van het huis. Het buffervat is voldoende om ook bij afwezigheid van een dag (of twee als het niet te koud is) het huis op temperatuur te houden. Uitzondering was in januari 2016 toen we net met code rood vanwege de ijzel een ruime week weg waren, dat kostte 75 kuub gas extra. Omdat we verder eigenlijk nooit weggaan is voor die uitzonderingen gekozen voor wat goedkope elektrische kacheltjes en kon het gas er in augustus 2017 helemaal uit. De besparing op vastrecht is veel meer dan de extra kosten voor stroom en omdat we nog altijd netto ruim blijven terugleveren met onze 24 zonnepanelen is dat verbruik 100% groen. Daarmee zijn we nu bevrijd van fossiele energie!! Punt van aandacht is het milieubewust stoken op hout. Zorg ervoor dat je uitsluitend goed schoon en droog hout gebruikt en dat het vuur z.s.m. goed op temperatuur kan komen voordat je er warmte aan gaat onttrekken, in mijn geval heb ik daar een Laddomat voor gebruikt. Daarmee voorkom je 99% van de mogelijke stank- en rook overlast voor de omgeving, creosootvorming in kachel en schoorsteen en daarmee samenhangend risico op schoorsteenbrand. Mijn stookhout bestaat hoofdzakelijk uit zaagrestjes van een houtverwerkend bedrijf dat zo nog nuttig gebruikt kan worden, aangevuld met 'dankjewelhout' uit de directe omgeving. Zo komt er geen extra CO2 meer in de atmosfeer want CO2 in hout is een duurzame gesloten kringloop. Hoe netjes ik ook stook: er komt wel wat extra fijnstof vrij, heel lichte asdeeltjes die met de hete lucht door de schoorsteen verdwijnen. Dit bestaat hoofdzakelijk uit de mineralen en andere onbrandbare delen van het hout en bevat dus geen schadelijke stoffen. Ik compenseer dit weer met het sedumdak (65 m2 op de schuur en plannen voor nog 82 m2 op het huis). De plantjes leven letterlijk van de lucht.