Ervaringen

Ventilatie

Ventilatie Het continu verversen van de lucht in huis is noodzakelijk voor je gezondheid. Toch gebeurt dit in veel huizen onvoldoende, waardoor schimmel ontstaan of binnen meer fijnstof aanwezig is dan buiten. Met ventilatie verlies je wat warmte, maar dat is zeker geen verspilling want je krijgt er schone lucht voor terug. Met systemen voor warmteterugwinning kun je het energieverbruik van ventileren beperken. Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. Met als nadeel koude tocht en veel verlies aan warmte. In moderne kierdichte huizen kunnen we de ventilatie goed regelen. Maar veel mensen ventileren onvoldoende. Vervuilde lucht in huis versterkt allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen. Vuile lucht moet dus het huis uit en schone lucht moet aangevoerd worden.
Bovenwoning - 1910, Rotterdam - Natuurlijke ventilatie
Ervaringen Bestaande ventilatiestroken aan de achtergevel zijn verwijderd omdat deze erg veel verse toevoerlucht tegenhielden 65%. Met gebruikmaking van de steiger van de schilder kon een afdruip profiel boven de ramen gemonteerd worden.
Vrijstaande woning - 1992, Hurdegaryp - Maatwerkadvies
Ervaringen Zeer prettige stralingswarmte
Tussenwoning - 2010, Rotterdam - Natuurlijke ventilatie
Ervaringen "We hebben het hele systeem (afzuigunit, plenum en kanalen) zelf geïnstalleerd en dat was goed te doen. Omdat er naar iedere ruimte een kanaal moet, is er wel veel ruimte nodig voor de kanelen. Zeker in een oud huis moet je daar rekening mee houden, omdat je de kanalen van rond 90 mm niet steeds door de balken wilt boren! Het systeem is nu nog niet goed ingeregeld. Daarvoor moet een installateur komen, en omdat we enkele ruimtes nog aan moeten sluiten, wachten we daarmee nog even. We voelden ons wel een pionier. We hadden meerdere vragen die niet op de websites van de leveranciers beantwoord werden, en ook de helpdesk niet direct wist."
Vrijstaande woning - 2013, Bodegraven - Centrale balansventilatie
Ervaringen Goed. Co2 meter ging relatief snel stuk maar dat was garantie.
Vrijstaande woning - 2012, Ede - Centrale balansventilatie
Ervaringen "Na goede ervaringen met WTW nu weer zelfde soort unit, alleen paar maatjes groter. In september 2018 is de oorspronkelijke Duitse WTW-unit vervangen door de Ecomax 400 van Orcon. Deze heeft de hoogste CoP in de markt, dat betekent dat je met 1 kWh aan ventilatie-energie je ongeveer 20 kWh warmte terughaalt uit de afgevoerde lucht. Ook is deze fluisterstil en wordt op CO2 gehalte in woon- en slaapkamers gestuurd.
Vrijstaande woning - 2010, Sellingen - Centrale balansventilatie
Ervaringen Perfect in te regelen aan de behoefte, geluidsarm, laag energie gebruik, kleine kast makkelijk toe te passen op zolderruimte.
Twee-onder-een-kapwoning - 2005, Den Haag - Mechanische afvoer ventilatie
Ervaringen Zilvervisjes in huis zijn verminderd, per graaddag is minder energie verstookt doordat bij afwezigheid bewoners zeer weinig ventilatielucht wordt afgezogen.
Tussenwoning - 1997, Lelystad - Centrale balansventilatie
Ervaringen "Zeer succesvol, en in 3 jaar terugverdiend! Had apart in de te nemen maatregelen lijst mogen staan! Is voor de bestaande bouw "laaghangend fruit" :-) ALTIJD DOEN"
Ervaringen "Ik verwacht er veel van. Mijn standleidingen zijn 250 rond ipv 150 rond. Overal gladde bochten gebruikt. De ventilatiepomp zit in de kelder. En de buizen zijn op zolder achter de knieschoten en in het zandbed onder constructievloer (geïsoleerd) geïnstalleerd. Tip: bespaar niet in ruimte en geld. Neem GROTE KANALEN of doe 't niet. Laat je niks wijsmaken over luchtsnelheden volgens bouwbesluit. Dat is veel te mager voor iemand die het goed wilt gaan gebruiken."
Ervaringen Wat inmiddels is gebleken, is dat de natuurlijk ventilatie geweldig werkt. Wanneer het raam op 1e verdieping voorkant openstaat, de deur naar de hal, en de pui aan de achterkant ook, ontstaat er een enorme trek. Er blijkt door de ligging van het huis tussen de bomen een kleine onderdruk aan de noordkant te zitten.