Ervaringen

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie: luchtverversing via klapramen en ventilatieroosters boven de ramen.

Bovenwoning - 1910, Rotterdam - Natuurlijke ventilatie
Ervaringen Bestaande ventilatiestroken aan de achtergevel zijn verwijderd omdat deze erg veel verse toevoerlucht tegenhielden 65%. Met gebruikmaking van de steiger van de schilder kon een afdruip profiel boven de ramen gemonteerd worden.
Tussenwoning - 2010, Rotterdam - Natuurlijke ventilatie
Ervaringen "We hebben het hele systeem (afzuigunit, plenum en kanalen) zelf geïnstalleerd en dat was goed te doen. Omdat er naar iedere ruimte een kanaal moet, is er wel veel ruimte nodig voor de kanelen. Zeker in een oud huis moet je daar rekening mee houden, omdat je de kanalen van rond 90 mm niet steeds door de balken wilt boren! Het systeem is nu nog niet goed ingeregeld. Daarvoor moet een installateur komen, en omdat we enkele ruimtes nog aan moeten sluiten, wachten we daarmee nog even. We voelden ons wel een pionier. We hadden meerdere vragen die niet op de websites van de leveranciers beantwoord werden, en ook de helpdesk niet direct wist."
Ervaringen Wat inmiddels is gebleken, is dat de natuurlijk ventilatie geweldig werkt. Wanneer het raam op 1e verdieping voorkant openstaat, de deur naar de hal, en de pui aan de achterkant ook, ontstaat er een enorme trek. Er blijkt door de ligging van het huis tussen de bomen een kleine onderdruk aan de noordkant te zitten.
Vrijstaande woning - 2010, Sterksel - Natuurlijke ventilatie
Ervaringen Gezondheid is voor mij een belangrijk thema. Wie wil er in een machine wonen? Of een boterhamzakje? Een woning moet kunnen ademen en zich aan kunnen passen aan het klimaat en het gebruik. In de woning heeft dit een optimale vertaling gekregen met een ventilatievoud van 2x de eis van Bouwbesluit. En natuurlijk als het kan en mechanisch als het moet.
Vrijstaande woning - 1977, Rosmalen - Dakisolatie binnenkant
Ervaringen De ruimte ziet er nu beter uit. de lichtere vloer oogt prettig. De ruimte isolatie in combinatie met de mechanische luchtverversing via lang luchtkanaal door de schuur zorgt voor een zeer comfortabele werk ruimte waar de vloerverwarming en eigen thermostaat op (19C) er voor zorgt dat het de comfortabelste ruimte in huis is geworden!
Vrijstaande woning - 1890, Diepenveen - Natuurlijke ventilatie
Ervaringen Zelfs bij een langdurige hitteperiode blijft de woning prettig koel. Om dat te bereiken sluiten we de luiken voordat de zon door de ramen binnen schijnt. Dat voorkomt opwarmen van de woning.