Ervaringen

Biomassakachel

Met een pelletkachel-cv kun je je hele huis verwarmen, vergelijkbaar met een moederhaard op gas. Deze is met verwarmingsbuizen aangesloten op je radiatoren. Voor warm water heb je een apart apparaat nodig.

Ervaringen "De houtkachel wordt incidenteel gebruikt, m.n. bij verwachte koude nachten. Zie ons profiel."
Ervaringen MCZ hebben we gekozen omdat het een mooie kachel is. Het is echter wel een incourant merk in Nederland. We hebben dan ook lang moeten zoeken naar technische informatie, zodat de installateur ermee overweg kon. Uiteindelijk zijn het redelijk low-tech producten die op elkaar lijken, maar wil je op safe spelen, kies dan een merk met Nederlandse service.
Ervaringen Kachel gaat lastig samen met mechanische aftuiging. Doordat de woning permanent in onderdruk is, ontstaat de mogelijkheid dat kachelluchtjes in de woning komen in de laatste fase van de verbranding dwz als de rookgassen niet zo heel heet meer zijn. Hout is eerder leuk dan effectief, want 4 m3 hout produceert ingeveer 100 m3 gas eq.
Ervaringen Afgelopen winter hebben wij ongeveer 80 m3 gas per week bespaard.
Ervaringen Heerlijke warmte, zuinig stoken (6 m3 per jaar).
,
Ervaringen Vooraf konden we moeilijk inschatten hoevaak de kachel gestookt zou moeten worden. De hele dag stoken zou niet onze voorkeur hebben. Uit de afgelopen winter is gebleken dat we ergens vanaf de koude november dagen starten met stoken in de avond en op zonnige dagen kunnen overslaan. Zelfs in hartje winter volstaat het om in de avond de kachel te stoken en eventueel voor het slapen gaan nog hout bij te vullen zodat het buffervat opgewarmd wordt om de volgende dag te overbuggen tot de avond. We houden wel van een behaaglijke temperatuur en voor ons is dat 22 graden. Gelukkig dus niet nodig om de hele dag de kachel te stoken! Maar wel erg gezellig s avonds op de bank met de kachel aan.