Ervaringen

Vrijstaande woning - 1977, Rosmalen - Dakisolatie binnenkant
Ervaringen De ruimte ziet er nu beter uit. de lichtere vloer oogt prettig. De ruimte isolatie in combinatie met de mechanische luchtverversing via lang luchtkanaal door de schuur zorgt voor een zeer comfortabele werk ruimte waar de vloerverwarming en eigen thermostaat op (19C) er voor zorgt dat het de comfortabelste ruimte in huis is geworden!
Vrijstaand huis - 1905, Veendam - Houtgestookte cv-ketel
Ervaringen Twee stookseizoenen na ingebruikname bleek dat we eigenlijk helemaal geen gas meer gebruiken voor verwarming van het huis. Het buffervat is voldoende om ook bij afwezigheid van een dag (of twee als het niet te koud is) het huis op temperatuur te houden. Uitzondering was in januari 2016 toen we net met code rood vanwege de ijzel een ruime week weg waren, dat kostte 75 kuub gas extra. Omdat we verder eigenlijk nooit weggaan is voor die uitzonderingen gekozen voor wat goedkope elektrische kacheltjes en kon het gas er in augustus 2017 helemaal uit. De besparing op vastrecht is veel meer dan de extra kosten voor stroom en omdat we nog altijd netto ruim blijven terugleveren met onze 24 zonnepanelen is dat verbruik 100% groen. Daarmee zijn we nu bevrijd van fossiele energie!! Punt van aandacht is het milieubewust stoken op hout. Zorg ervoor dat je uitsluitend goed schoon en droog hout gebruikt en dat het vuur z.s.m. goed op temperatuur kan komen voordat je er warmte aan gaat onttrekken, in mijn geval heb ik daar een Laddomat voor gebruikt. Daarmee voorkom je 99% van de mogelijke stank- en rook overlast voor de omgeving, creosootvorming in kachel en schoorsteen en daarmee samenhangend risico op schoorsteenbrand. Mijn stookhout bestaat hoofdzakelijk uit zaagrestjes van een houtverwerkend bedrijf dat zo nog nuttig gebruikt kan worden, aangevuld met 'dankjewelhout' uit de directe omgeving. Zo komt er geen extra CO2 meer in de atmosfeer want CO2 in hout is een duurzame gesloten kringloop. Hoe netjes ik ook stook: er komt wel wat extra fijnstof vrij, heel lichte asdeeltjes die met de hete lucht door de schoorsteen verdwijnen. Dit bestaat hoofdzakelijk uit de mineralen en andere onbrandbare delen van het hout en bevat dus geen schadelijke stoffen. Ik compenseer dit weer met het sedumdak (65 m2 op de schuur en plannen voor nog 82 m2 op het huis). De plantjes leven letterlijk van de lucht.
,
Ervaringen Posietief
Vrijstaande woning - 2012, Ede - Electriciteitsopslag
Ervaringen Zeer positief. In eerste instantie is het even wennen om midden op de dag in de zomer als je met 8 kW aan het invoeden bent in het net, je EV NIET van eigen dak op te laden, maar dat te doen als het Tennet het beste uitkomt (dus als er energie "teveel" is in het net). Maar de bonus van Jedlix helpt je een handje bij dat wennen.