Nu gebeurt het echt in de Orduynenstraat!

22 april 2014
Tom en Marja

(22 april 2014, daarna enkele malen aangevuld en op 15 mei van foto's voorzien)

Wat gaan we doen? We begonnen met ons idee dat we ons huis naar opzij wilden uitbouwen omdat we een woonkeuken wilden. En dan wilden we meteen ook maar van energielabel D minstens naar energielabel A. Met onze deelname aan de Coalitie Energie Nul73 zijn onze ambities flink toegenomen. We gaan ons huis verbouwen tot (ongeveer) passief door het aan de buitenkant extreem te isoleren. Na een lange voorbereiding, waarover later in deze blog meer, gingen we deze maand dan eindelijk van start.

14 april 2014 arriveerde 's morgens om half 8 de bouwploeg van Roscobouw bij Orduynenstraat 86 in 's-Hertogenbosch. Volgens de planning zou men de eerste dag vooral bezig zijn met het inrichten van de bouwplaats. We hadden dan ook gedacht dat we nog rustig onze laatste spullen uit de woning konden halen om mee te nemen naar ons tijdelijk verblijf op een camping in Cromvoirt. Maar om half 9 was de CV-ktel al afgekoppeld en lagen de radiatoren al van de muur, en rond 12 uur was de beganegrondvloer al grotendeels verwijderd. Kortom: Roscobouw maakte meteen tempo.

We zijn nu een week bezig, en ja, het gaat hard. Het buitenspouwblad van de bestaande woning is verwijderd, evenals de begane grondvloer. De bestaande fundering is inmiddels geïsoleerd, Waar de keuken en ons atelier worden uitgebreid zijn de muren doorgebroken, en de sleuven voor de fundering van de aanbouw zijn gegraven.

 

(28 april 2014)

Leuk aan zo'n verbouwing is dat je ineens aan de praat raakt met mensen uit de buurt die je voorheen alleen vaag van gezicht kende. Want zo'n gestript huis trekt veel bekijks en maakt mensen nieuwsgierig. Dan leggen we trots uit dat we ons huis naar energieneutraal aan het verbouwen zijn. En dat in onze aanpak isolatie de hoofdrol speelt. De 30 cm isolatie van de beganegrondvloer en het isoleren van de fundering maken inderdaad wel indruk.

Inmiddels is de fundering van de uitbouw en de beganegrondvloer gestort en wordt zichtbaar wat de afmetingen van de uitbouw gaan worden. De stelkozijnen voor de passief-kozijnen zijn inmiddels ook geplaatst. De komende week belooft spectaculair te worden: vandaag begint men met het verwijderen van het bestaande dak en dinsdag 29 april wordt het nieuwe (pre-fab)dak er op gehesen. Vervolgens komen op 30 april de houtskeletbouw-wanden van de uitbouw.

 

(29 april 2014)

Terugblik op wat er aan onze verbouwing vooraf ging. Vandaag: welstandsbeleid als obstakel.

Wij zijn deelnemer van de coalitie Energie Nul73, de Bossche uitwerking van het landelijke project 'Lokaal Alle Lichten Op Groen'. Met de gemeente als initiatiefnemer en coordinator van de coalitie zou je verwachten dat die gemeente er ook alles aan doet om de eigen vergunningsprocedures aan te passen aan de eisen die het verbouwen tot energie-neutraal stelt. Helaas bleek in 's-Hertogenbosch het welstandsbeleid nog niet klaar voor onze aanpak met isolatie aan de buitenzijde. Hoewel onze woning een weinig spectaculair rijtjeshuis uit 1960 was, stelde de welstandscommissie zich op als ging het om een beschermd stadsgezicht. Afwijking van het bestaande beeld zou alleen kunnen in geval van bijzonder hoogwaardige architectuur. Aan energie-overwegingen had men nadrukkelijk geen boodschap.

De discussies die volgden leidden er toe dat wij eerst een rapport gemaakt hebben met een aantal principevarianten om aan te tonen dat onze aanpak volgens de trias energetica zoden aan de dijk zet. Dat rapport is hier te vinden.

Op basis van dit rapport zou de ambtelijke organisatie zich sterk maken voor een afwijking van het welstandsadvies door B&W bij het verlenen van een omgevingsvergunning, maar niet dan nadat wij een ultieme poging zouden doen om er met Welstand 'uit te komen'. Onze frustrerende ervaringen in dit traject hebben we verwerkt in een evaluatienotitie die we hebben gesturd aan B&W en de gemeenteraad met de aanbeveling om het lokale welstandsbeleid aan te passen. Ook deze notitie is te vinden op eerder genoemde link.

 

(1 mei 2014)

De afgelopen dagen waren spectaculair. Maandag het dak er af, dinsdag het nieuwe dak geplaatst, met zeer veel bekijks uit de buurt, woensdag het houtskelet van de uitbouw toegevoegd: daarmee krijgt het huis zijn toekomstige volume. Maar dan zijn er nog allerlei beslissingen te nemen. Zoals vanmorgen: overleg met de elektricien over de precieze plaatsen van stopcontacten, lichtpunten en schakelaars. En dan merken we weer dat we soms sneller moeten beslissen dan gedacht, want in sommige constructieonderdelen mag later niet meer geboord worden.

Verder kwam er een wijzigingsvoorstel over de wijze waarop we in de resterende warmtevraag op zeer koude dagen gaan voorzien. In plaats van de eerder voorgestelde plintverwarming in de keuken suggereren de leveranciers nu de toepassing van infraroodpanelen. Dit leidt tot een nieuwe gedachtewisseling met ons hele bouwteam. Kortom: minder zichtbaar van buiten dan de eerste twee weken gaat het werk voorlopig nog wel even door.

 

(5 mei 2014)

In het weekend zijn we tot een besluit gekomen over het wijzigingsvoorstel voor het voorzien in de resterende warmtevraag. Aanleiding voor het wijzigingsvoorstel was een gesprek van de installateur met de leverancier van de warmte-terugwin-installatie. Die vroeg zich af of de keuken wel de handigste plek was voor de aanvullende verwarming: koken levert immers ook al warmte op en wellicht wil je juist in andere ruimtes snel kunnen bijverwarmen. Het fijne van een bouwteam is dat die suggestie even in de groep gegooid kan worden en dat alle voors en tegens van de verschillende opties  snel boven tafel komen. Conclusie: technisch voldoen alle opties, en de bijverwarming is alleen nodig op een heel beperkt aantal zeer koude dagen (-12 graden en bewolkt). Alle voors en tegens overziende hebben we besloten bij onze eerdere keuze te blijven: het blijft de plintverwarming in de keuken. Immers, het koudste moment is 's morgens vroeg en dan zijn we nog niet aan het koken.

Met deze verbouwing wordt ons huis ook 'all electric'. Met Rc-waardes van ongeveer 9 voor vloeren, wanden en dak en met de toepassing van passief-kozijnen blijft de energievraag voor verwarming bepekt tot ca 20 kWh/m2. Daarmee gaat ons huis voldoen aan de norm voor een passief huis bij renovatie. (Voor nieuwbouw is de norm maximaal 15 kWh/m2). Op jaarbasis kunnen we ruimschoots in deze warmtevraag voorzien met de geplande 28 zonnepanelen. In de winter hebben we weliswaar energie van het net nodig, maar in de zomermaanden leveren we dat ruimschoots terug, is ons voorgerekend. Zo dragen we bij aan het minder uitputten van de aardgasvelden in Groningen en besparen we ons de vastrechtkosten voor het gas. Dit kan natuurlijk alleen maar omdat we de warmtevraag tot het uiterste hebben verminderd.

Intussen vraagt de verbouwing voortdurend om allerlei detailbeslissingen en om oplossingen bij onvoorziene zaken. Zo blijkt dat de kozijnen voor de dakkapel niet helemaal goed aansluiten op de binnenwand tussen zolderkamer en overloop. Wachten op nieuwe kozijnen zou 8 weken duren en dus wordt de tussenwand 8 cm verplaatst. Verder blijkt de detaillering van de dakrand bij de overgang naar de buren niet zoals getekend door de architect, en het oog wil ook wat. Dat past de aannemer alsnog aan. Kortom, het blijft bouwen.

Reactie toevoegen