Orduynenstraat 86 bijna luchtdicht!

26 mei 2014
Tom en Marja

Voor een passief huis is het belangrijk dat de woning luchtdicht is. Dat maakt het mogelijk om de ventilatie volledig te beheersen. Omdat de warmteterugwinning van de geventileerde lucht straks onze belangrijkste verwarmingsbron wordt, is die luchtdichtheid dus erg belangrijk. Die luchtdichtheid is dan ook een van de prestatie-eisen die in het contract met de aannemer staan.

De afgelopen weken zijn de mannen van Roscobouw (we zien inderdaad weinig vrouwelijke bouwvakkers) druk geweest met het dichtplakken van allerlei naden met speciaal daarvoor bedoelde tape.

Voor de stucadoor aan het werk gaat wilde Roscobouw weten of alles in orde was, want nu kunnen ze er nog bij wanneer er nog ergens lekken zitten. Donderdag 22 mei deed Marcel Nooijen van Raak Energieadvies dus een eerste luchtdichtheidsmeting. De normwaarde voor passiefhuizen  voor wisselingen tussen de overdruk en onderdruk is 0.6 luchtwisselingen per uur, en de gemeten waarde was 0,6320 luchtwisselingen. Dat betekent dat de norm nog (net) niet wordt gehaald, maar de meting wees ook uit waar de problemen zitten. Bijvoorbeeld waar het schoorsteenkanaal is weggehaald en de grove betonstenen nog niet zijn afgewerkt en de kabels van de kamer naar de meterkast. Ook enkele 'draaiende delen' moeten worden nagesteld. Al met al ziet dit er goed uit en hebben we er alle vertrouwen in dat de normwaarde na de voorgestelde verbeteringen ruimschoots gehaald gaat worden.

Zaterdag deden we mee aan de opendeurendag. We hadden voortdurend bezoekers rustig verspreid over de middag. Zo konden we iedere bezoeker rustig te woord staan en uitleg geven over waarmee we bezig zijn. Hieronder wat reacties van de bezoekers!

     

Reactie toevoegen