Orduynenstraat: Bikkels zonder energierekening

25 juli 2014
Tom en Marja

Bikkels zonder energierekening

De toekomst is mooi, schoon, behaaglijk en binnenkort betaalbaar

Oorspronkelijk wilden Marja en Tom alleen een uitbouw plaatsen, maar het werd meer: een primeur in Nederland.

Ieder gewoon mens had al lang opgegeven: Een welstandscommissie die aanvankelijk de plannen afkeurt om van een gewone jaren ’60 woning een energienotaloze en toekomstbestendige woning te maken? Laat maar, ze zijn blijkbaar nog niet klaar voor de toekomst. Het budget dat verdubbelt moest worden om het plan te realiseren? Hemel! Ik ga liever lekker op vakantie.

Wat drijft Marja en Tom dan om twee jaar lang te vechten voor hun droom van wonen zonder energierekening? De energierekening zelf kan het niet geweest zijn, want die was al voor de verbouwing heel laag. Ze wonen er met z’n tweeën en dat doen zij heel bewust – alleen in de woonkamer stond de verwarming aan, een wasdroger vinden zij niet nodig en ze zijn vegetariër. En als zij ergens heen moeten, dan gaan ze op de fiets en met de trein. Zal het dan het comfort geweest zijn? Voor een deel zeker wel, want het was niet overal even behaaglijk in huis – maar je gaat ook geen energie verspillen, want dat gaat ook ten koste van de wereld van onze kinderen. Ho! De wereld van onze kinderen? Dat was zeker een van de belangrijkste drijfveren: het besef dat wij onze wereld onnodig uitputten en daarmee ons zelf afhankelijk hebben gemaakt van eindige grondstoffen. Met de renovatie van hun huis laten Marja en Tom zien dat de toekomst er zonder energie uit Rusland niet armoedig hoeft uit te zien, maar mooi en heel aangenaam kan zijn!

De gasaansluiting is dan ook echt de deur uit. Het huis is zo goed geïsoleerd dat alle warmte voor verwarmen en douchen elektrisch opgewekt kan worden middels zonnepanelen op hun eigen dak. Die liggen op de zuid- en op de oostzijde van de woning en wekken ook nog voldoende energie op voor alle apparatuur in huis.

Heb je dan alleen motivatie, geld en spullen nodig? Nee, het belangrijkste bij een energieneutrale renovatie blijkt commitment van en vertrouwen in iedereen die bij de planvorming en verbouwing betrokken is. Steun en commitment vonden Tom en Marja in hun bouwteam: Okko van der Kam (vanderkam bouwadvies), Marcel Nooijen (Raak Energieadvies), en zeker ook Sandra Malka, Richard Strijbosch en Frank Brands (Roscobouw) en Carl-peter Goossen (BouwQuest). Zonder hen was de droom wellicht nooit uitgekomen.

Wat kunnen wij, gemeentes, architecten, bouwers natuurvoedings- en fietsenwinkels, de NS, makelaars, taxateurs, banken enz. hier nu van leren? Alle gemeentes hebben tot doel om op den duur energieneutraal te zijn. Je kunt het ook zo formuleren: Wij moeten ons leven anders organiseren en wij willen niet terug naar het stenen tijdperk. En ik zal zeggen: De toekomst kan veel mooier, schoner, behagelijker en leuker! Marja en Tom zijn er alvast aan begonnen. En als u uw best doet, kunt u er in dit leven ook nog van genieten.

Ieder uitbouw is een kans om na te denken over energie en energieneutraal renoveren. Wees je hier van bewust en deel je visie met de medewerkers van de afdeling bouwen in uw gemeente, ga met hen op excursie en leg informatie neer op plekken waar mensen komen met verbouwplannen. Ga als architect op cursus of werk samen met een energiedeskundige om ‘energie’ een vanzelfsprekende plek te geven in al je projecten. Zo kun je klanten voorzien van een mooi, schoon, behaaglijk en toekomstbestendig gebouw.

Totdat dit alles voor makelaars, taxateurs, banken en bouwers gemeengoed is, moeten wij het hebben van mensen die het zoals Tom en Marja doen omdat het kan en omdat zij vinden dat het hoort. Zij kunnen niet alleen antwoord geven als hun kinderen vragen: En wat heb jij eraan gedaan? Zij kunnen het ook laten zien. Wil je energieneutrale renovaties stimuleren, wees aanwezig op plekken waar bewuste mensen komen en werk samen met organisaties waar bewuste mensen gebruik van maken. Geeft natuurvoedings- en fietsenwinkels, de NS, de streekmarkt, enz. een plek in uw plan.

En onderschat nooit wat één persoon voor ’n beweging los kan maken.

Wat moet er gebeuren om deze droom bereikbaar te maken voor buren? Het huis valt natuurlijk op, want het steekt aan alle kanten uit. Buren vragen al: Hoe organiseer je dat? En wat kost het? Voor de eerste vraag is de weg nu geplaveid door het pionierswerk van Marja en Tom en hun bouwteam. Technisch kan de renovatie dus makkelijk herhaald worden door het bouwbedrijf dat deze woning heeft gerenoveerd. Het zal echter pas echt storm gaan lopen op het moment dat de renovatie financierbaar is middels de energierekening. Een gemiddeld huishouden betaalt de komende 15 jaar ca. €42.000 aan de energieleverancier. Dat bied kansen! Ooit gaan wij erom lachen dat de verbouwing naar energieneutraal tegenwoordig nog twee keer zo duur is. Er ligt dus nog een uitdaging voor bouwers, taxateurs en banken.

Waarom komt de minister kijken? Het is de eerste echt naar energieneutraal gerenoveerde particuliere rijwoning van Nederland - volgens Platform31. En die moeten het weten, want zij begeleiden alle koploper projecten in het land. Gefeliciteerd, Marja en Tom! Deze aandacht hebben jullie echt verdient! Geniet ervan! En natuurlijk ook van jullie nieuwe nest! Ik ben trots om vanuit EnergieNul73 bij jullie project betrokken te zijn geweest.

Wij hebben zelf ook een hoekwoning en zijn erg geïnspireerd door jullie;-)

Yvonne Feuerhahn

(procesbegeleider Energie Nul73)

Reactie toevoegen