Some like it hot.

Vroeger was het heel gewoon om voor de witte was het kookwas programma te kiezen en de was te drogen op de bleek indien mogelijk. Tegenwoordig met betere wasmiddelen wast men toch op gemiddeld lagere temperatuur dan vroeger. Hoe warmer het water des te meer energie kost de was. 

De laatste jaren is de hotfill in opkomst. Aan de wasmachine of vaatwasser wordt warmwater toegevoegd in plaats van niet voorverwarmd leidingwater. Dit warme water is veelal verwarmd met zonneboiler of warmtepomp. Dit bespaart in principe energie. 

Een andere nog energiezuiniger mogelijkheid is wasmiddel te gebruiken dat helemaal geen voorverwarming vereist. Sommige moderne wasmachines kunnen hier goed mee omgaan. Dit procédé is echter omstreden. De bacteriën zouden niet gedood worden en dit zou dus gezondheidsrisico met zich meebrengen. Bovendien betwijfelen velen of de was wel schoon genoeg wordt. Onze ervaring is dat wij na een jaar koud wassen nog net zo gezond zijn als voorheen. Af en toe op een hogere temperatuur de witte was doen houdt alles goed schoon en is goed voor de wasmachine. Zo kan ieder de was doen. 

Reactie toevoegen