Speech Gerard Simon tijdens prijsuitreiking verkiezing

foto Gerard speech.jpgTijdens de feestelijke prijsuitreiking van de verkiezing 'Beste, leukste, aansprekendste energieneutrale huis van NL 2014" op woensdagavond 10 december 2014 in De Winkel van Sinkel in Utrecht waren tevens Gerard en Eva Petra Simon van De Nationale Duurzame Huizenroute en Yvonne Feuerhahn van de Energieambassade aanwezig.
Gerard en Eva Petra worden in 2015 de nieuwe eigenaars van Huis vol Energie (zie ook het nieuws: winnaar-open-call-huis-vol-energie-bekend). Zij zullen in samenwerking met Yvonne Feuerhahn Huis vol Energie een nieuwe toekomst geven. Tijdens deze avond hebben zij meer verteld over hun toekomstplannen voor Huis vol Energie.

Voor iedereen die het gemist heeft en wel nieuwsgierig is, hebben we hieronder de speech van Gerard Simon uitgeschreven.

Gerard Simon,  Majada Projectmanagement | Nationale Duurzame Huizenroute
10 december, Utrecht

"Ik las vanmorgen dat Nederland weer verder achterop is geraakt in klimaatprestaties. Dat ligt niet aan de enthousiaste mensen die hier vanavond zijn.

Eerst dank aan Platform 31 voor deze avond. En voor de mooie projecten van innovatieprogramma Energiesprong van de afgelopen jaren. Er gebeurt wat in Nederland op het gebied van energiebesparing! Dank aan Mieke Vullings en anderen voor de vele uurtjes werken aan een Huis vol Energie, samen met actieve energiepioniers. Dank voor de open call begin dit jaar, voor de mogelijkheid om Huis vol Energie over te nemen en dat de jury het plan van Majada Projectmanagement heeft uitgekozen.

Als organisatie- en marketingbureau Majada Projectmanagement hebben we in 2011 en 2012 op de Veluwe de eerste huizenroutes georganiseerd. Dat deden we in samenwerking met acht gemeenten. De voorbeelden waren zo interessant en er kwamen zo veel bezoekers op af, dat we dachten 'dit moeten we landelijk uitrollen'. Groene energieleverancier Greenchoice wilde ons daarin ondersteunen en dat is in 2013 de Nationale Duurzame Huizen Route geworden. En het eerste jaar gingen er boven verwachting meteen bijna 200 huizen open, waaronder misschien wel die van u.

Majada Projectmanagement bestaat uit Eva Petra Simon, Gerna Driesse, Marjolijn Bos en sinds kort versterkt ook Yvonne Feuerhahn van Energieambassade het team met haar kennis. Voor wat betreft de Duurzame Huizen Route houden Gerna en Marjolijn zich bezig met het actueel houden van de website, versturen van nieuwsbrieven, begeleiden van huiseigenaren, contact met gemeenten, vormgeving en promotieactiviteiten ,etc. Zelf houd ik me bezig met het ontwikkelen van de website (nieuwe tools en functionaliteit) en verder met het aansturen van alle activiteiten. Eva Petra is de contactpersoon voor de partners en sponsoren en de landelijke media. Yvonne Feuerhahn is architect en EPA-W adviseur en werkt mee aan de doorstart van Huis vol Energie. Yvonne is zelf energiepionier en de laatste jaren door deelname aan LALOG in Amersfoort en het begeleiden van LALOG in 's-Hertogenbosch besmet geraakt met het energieneutraal virus.

In de enquête van de Duurzame Huizen Route vroegen sommige mensen zich al af: Waarom gaan jullie niet samen met Huis vol Energie? Daar hadden ze wel een punt. De Duurzame Huizen Route en Huis vol Energie zijn ongeveer gelijktijdig ontwikkeld. Huis vol Energie vooral gericht op energieneutraal en de Duurzame Huizen Route op duurzaamheid in de volle breedte. Huis vol Energie met 600 energiepioniers en ongeveer 150 voorbeeldwoningen en de Duurzame Huizen Route met bijna 400 huishoudens gericht op het jaarlijks openstellen van hun woningen. Bij de deelnemers van de huizenroute zagen we meer en meer de behoefte ontstaan aan onderling contact; er werd steeds meer informatie bij de huizen gezet. Het begon een beetje op de community van Huis vol Energie te lijken. En meer en meer mensen gingen zich op beide websites aanmelden. Er ontstond steeds meer overlap. Hoe welkom kwam dan ook de open call voor overname van Huis vol Energie, gevolg door de keuze voor Majada Projectmanagement om een doorstart te geven aan Huis vol Energie.

Met het samengaan van Huis vol Energie en de Duurzame Huizen Route kunnen we nu de sterke kanten bij elkaar voegen. Er is overlap .......maar er zijn ook heel wat verschillen. De kunst is nu om de vormgeving en de informatie van beide websites op elkaar aan te laten sluiten. Daar zijn we inmiddels hard over aan het nadenken. De komende maanden wordt dit verder uitgewerkt. We houden u op de hoogte.

Ons budget is ongeveer de helft van waar Huis vol Energie op draaide. Dus we kunnen niet alle dingen doorzetten. Maar de belangrijkste dingen willen we vasthouden. En dan denk ik aan: 

  • De onderlinge uitwisseling van ervaringen tussen energiepioniers. 
  • Een warm welkom voor nieuwe energiepioniers/ energiezoekers.
  • Het spontane verhaal aan de keukentafel tijdens de jaarlijkse huizenroute.
  • En verder 365 dagen per jaar voorbeeldwoningen laten zien. Als iemand zijn huis energiezuiniger wil dan moet hij op de website een vergelijkbaar huis kunnen vinden en vragen kunnen stellen aan de bewoners. Dat werkt zo inspirerend.

Een ander onderdeel dat we verder willen uitwerken is het onder de aandacht brengen van maatwerkadviseurs. Adviseurs die een integraal plan kunnen opstellen.

Ik was begin dit jaar wat aan het uitzoeken over dak- en spouwmuurisolatie; ik kon een offerteaanvraag invullen. Ik dacht laat ik eens kijken wat er gebeurt. Ik werd vervolgens een paar dagen plat gebeld door allerlei bedrijven. De meeste wilden PUR in de spouw spuiten. Eén wilde PUR tussen het asbest dakbeschot en de dakpannen spuiten. Makkelijk te doen; geen vuiltje aan de lucht. Toen ik vroeg of ik het dak dan ook nog van binnenuit kon isoleren voor hogere isolatiewaarden, zei hij: ´moe 'k navragen..... ´. Prima als iemand daarvoor kiest. Marktwerking is marktwerking. Maar wat we met Huis vol Energie willen doen, is het hele verhaal vertellen. Mensen moeten weten wat er te kiezen valt. Met Huis vol Energie willen we mensen die hun huis willen aanpakken in contact brengen met adviseurs die een integraal maatwerkadvies kunnen geven. Met dat gedeelte zal Yvonne zich onder andere gaan bezighouden.

Plannen genoeg. Maar vooral de goede dingen willen we doorzetten. En wat een inspiratie kun je opdoen als je de website doorloopt en voorbeelden ziet van huizen die bijna geen energie gebruiken, passiefhuizen, energieneutraal. Of huiseigenaren die stap voor stap onderdelen van het huis grondig aanpakken en zo enorme energiebesparingen behalen.

Socrates zei het eeuwen geleden: "Het geheim van de verandering is om je energie niet te richten op het bestrijden van het oude, maar op het realiseren van het nieuwe." In de lijn met Socrates hebben de wens om met Huis vol Energie samen met de energiepioniers vooral de goede voorbeelden van het nieuwe onder de aandacht te brengen.

En ik ben natuurlijk ook erg benieuwd naar de winnende voorbeelden van vanavond.

Dank jullie wel."

Reactie toevoegen