Stap 2: Word bewust van je verbruik

Weet jij hoeveel energie je verbruikt? Voor je stappen gaat zetten is het goed om je hier bewust van te zijn zodat je inzet op de juiste duurzame toepassingen!

Energieverbruiksmanager
Om je energieverbruik in beeld te krijgen kan je een energieverbruiksmanager aanschaffen. Een energieverbruiksmanager geeft inzicht in je energieverbruik en maakt energie besparen makkelijker. Een energieverbruiksmanager geeft veel meer informatie dan de meterstanden die je op de energiemeter ziet. Je kunt van dag tot dag je energieverbruik volgen en snel zien wanneer je veel en weinig energie verbruikt.

Buren
Wat ook veel inzicht kan geven is om je energierekening te vergelijken met een ander. Leg jullie rekening eens naast die van de buren, dat kan al veel inzicht opleveren.

Energiebesparen
Als je nog niet bezig was met energiebesparing is er in deze stap veel winst te halen. Zo kun je zeker nog besparen door je sluipverbruik te verlagen, door huidige verlichting te vervangen door LED-verlichting, door je CV-ketel optimaal in te laten regelen, door CV-leidingen te isoleren, enz. Alles wat je niet verbruikt hoef je ook niet zelf op te wekken.