Stap-voor-stap naar energieneutraal – hoe vertel je het aan de gemeente?

10 juni 2015
Feuerhahn

Verschillende buren hadden het al gedaan: het dak naar buiten getrokken waardoor de zolderverdieping met 3x6m groter wordt. Het verschil met ons eigen huis is, dat zij een tussenwoning hebben en wij een hoekwoning en het tweede verschil is dat onze dakopbouw de eerste stap naar een energieneutrale woning moet worden: stap-voor-stap naar energieneutraal, daar geloven wij in - en de gemeente dan?

In juli 2014 hebben wij bij de gemeente Amersfoort een Voorlopig Ontwerp Plan ingediend dat in onze ogen bijdraagt aan een duurzame wijk waar mensen ook in de toekomst nog met plezier kunnen wonen en werken zonder zich blauw te betalen aan de energierekening of in een koud en vochtig huis te zitten. Dit plan werd afgekeurd, want het was niet in lijn met het bestemmingsplan. Gelukkig stond de afdeling Milieu achter onze plannen en hebben zij een gesprek met de stadsbouwmeester gearrangeerd. Op dit niveau was men wel vatbaar voor onze visie en argumenten: bij een energieneutrale renovatie heb je meer ruimte dan van ouds heer nodig voor isolatie en voor duurzame installaties. Als de gemeente dan ook nog gaat eisen dat je dakuitbouw van de kopgevel terug moet springen – zoals dat tot nu toe het geval was - krijg je én moeilijk te isoleren aansluitingen én relatief weinig ruimte voor een relatief hoge investering. Het gevolg is: mensen renoveren niet of zo goedkoop mogelijk.

Maar hoe maakt een gemeente die in 2030 energieneutraal wil zijn het voor zijn inwoners nou wel aantrekkelijk om de bestaande huizen duurzaam te renoveren? Door dingen te blijven doen zoals ze altijd gedaan werden? Uiteindelijk is de gemeente overstag gegaan omdat onze woning aan een steegje ligt en niet op de hoek van de straat – en ik denk ook omdat ons plan toch wel aansluit bij hun klimaatdoelen en zij mensen die eraan meewerken niet willen ontmoedigen. De bouwvergunning was er niet gekomen zonder de juiste mensen op het stadhuis te kennen en zonder de inzet van deze mensen. Het mooie is, dat de afdeling milieu en bouwen elkaar gevonden hebben: Er is een procedure in gang gezet om een visie te ontwikkelen voor de hele wijk en uiteindelijk alle wijken als het gaat om de transformatie naar een energieneutrale stad, en er is een vaste ambtenaar aangewezen voor energieneutrale renovatieplannen. Deze aanvragen komen bij de gemeente Amersfoort dus voortaan niet meer op de stapel tussen alle andere vergunningsaanvragen terecht, maar worden met ‘oog op de toekomst’ bestudeerd. Je moet het alleen weten!

Reactie toevoegen