verslag 18 mei 2012 Workshop duurzaam verbouwen met lange termijnvisie

08 juni 2012
niekvanvliet

De workshop was vrij snel overtekend. Helaas door de verbouwing was er niet genoeg ruimte om een grote groep te kunnen ontvangen.

Deelnemers kwamen uit vrijwel het gehele land naar de Rotterdamse woning aan de Burgemeester Meineszlaan. Er hing meteen een zeer goede sfeer. Iedereen heeft eenzelfde doel, een toekomstig energiezuinige of neutrale woning, voor ogen en dat merkte je. Na de koffie met zelfgebakken cake ben ik gestart met een powerpoint presentatie over de historie van de diverse verbouwingen in deze woning, Bij het uiteindelijke eindresultaat is het verhaal van de integrale samenhang essentieel om deze toe te lichten. Bij de grote aanpak van de gevels is speciale aandacht gegeven aan de minimale sloop, hergebruik en ook hightech en lowtech innovaties rondom het isoleren van de gevels, een noordoost gevel met een heel ander natuurlijk ventilatie verhaal als de zuidwest gevel. Er volgde daarna een rondleiding door de woning. De tijd verstreek zo snel dat we pas na half 2 in de middag gezamenlijk een maaltijdsoep met een frans boerenbrood aten. Vervolgens is er dieper ingegaan op enkele aspecten zoals warmteverlies om het aantal m2 warmtewanden te kunnen bepalen. De berekeningen waren erg specifiek voor dit huis. Ook een toelichting op het tekenwerk en de wijzigingen daarvan tijdens de verbouwing gaven de cursisten een beeld dat elke bestaande woning maatwerk is. Vakmanschap kwam hier helder aan bod.

Er waren ook enkele specialisten cq pioniers aanwezig, zij gaven mij zeer nuttige suggesties mee die ik direct mee genomen heb tijdens de verbouwing, dank daarvoor.

Ik had de mensen gevraagd om mee te werken, dat is er niet van gekomen doordat de tijd voorbij vloog. Tussen vier en vijf uur zijn alle cursisten moe maar ik ga ervanuit een stuk wijzer huiswaarts gegaan.

download foto workshop

Er is dankzij de ondersteuning van Energiesprong.nl een cameraman ingezet om de workshop te filmen. Door de verbouwing, die nu gaande is, zal een samenvatting van deze workshop medio september/oktober op deze site huisvolenergie.nl gezet worden.  

 

Reactie toevoegen