Na-isolatie spouw

Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?
 Is het bouwjaar van je woning tussen 1920 en 1976? Dan heeft je huis een spouw, die vaak nog niet geïsoleerd is. Als je niet weet of je spouwmuur geïsoleerd is, kan een isolatiebedrijf een proefboring doen en de binnenkant van de spouwmuur bekijken.
 Is je woning voor 1920 gebouwd? Dan heeft deze waarschijnlijk geen spouwmuur. Je kunt dan kiezen voor gevelisolatie aan de buitenkant of binnenkant van je muur.

1. Spouwmuurisolatie
Een isolatiebedrijf boort aan de buitenkant van de gevel op de kruispunten van voegen kleine gaten. Via deze gaten wordt het isolatiemateriaal in de spouw
gespoten. De gaten liggen ongeveer een meter uit elkaar. Na afloop vult het bedrijf de gaten weer netjes met cement in dezelfde kleur. Je spouwmuur isoleren duurt vaak maar een halve dag, bij een vrijstaand huis een hele dag.
Spouwmuurisolatie verdien je binnen 4 jaar terug op je energiekosten. Spouwmuurisolatie net zo gunstig is als 10 procent rente op een spaarrekening. Ook verbetert het energielabel en daarmee de waarde van je woning.

Tips spouwmuurisolatie
 Spouwmuurisolatie moet goed worden aangebracht. Een vakkundig isolatiebedrijf kan je helpen. Ze checken vooraf of je spouw geschikt is om te isoleren. Laat het bedrijf weten of je last hebt van vochtplekken in huis en of je dakgoot lekt.
 Voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende soorten materialen. Voor de mate van isolatie maakt het niet uit wat je kiest: de verschillen zijn klein en alle materialen isoleren ongeveer even goed.
 Spouwmuurisolatie kun je (later) nog verbeteren met isolatie aan de binnenkant of buitenkant van je gevel. Dit gaat goed samen.

Omschrijving

Vrijstaande woning uit 1948. Nageisoleerd met dak- en spouwisolatie. 35 PV panelen (9.5 kW) voor woning en opladen auto.

Bouwjaar 1948
Nulenergiewoning, Aardgasvrij
A++
Omschrijving

Fins huis 14x19 cm massief grenen log opgebouwd van 1980 tot 1982 alles zelf. Omdat de toenmalige dakbedekking en topgevels mij te dun leken wat isolatie betrof, alles meer dan 15 cm gemaakt.

Bouwjaar 1980
Zeer energiezuinige woning, Nul-op-de-meter woning, Houtskeletbouw
Omschrijving

Renteniershuis uit 1905: gasloos, energieplus en vrijwel klimaatneutraal. Hierbij is zoveel mogelijk zelf geklust, uitleg tijdens de rondleiding is dus uit de eerste hand.

Bouwjaar 1905
Plusenergiewoning, Aardgasvrij
A++
Ondersteunt doe-het-zelvers
Omschrijving

Na de stap van F naar D is onze droom van duurzaam wonen uitgegroeid naar energieneutraal wonen.

Bouwjaar 1934
Zeer energiezuinige woning, Huis met eco-materialen, Houtskeletbouw
C
Omschrijving

Op weg van G-label naar A-label. De woning is uit 1938. Sinds 1981 is er [al] spouwuurisolatie.Tussen 1981 en 2012 is in drie fasen het dak geisoleerd en zijn de voor/achterdakkapellen geisoleerd.

Bouwjaar 1935
Energiezuinige woning
A

De locaties worden geladen...