Hoekwoning - 1978, Naaldwijk

Algemene beschrijving
Bij deze hoekwoning uit 1978 is twee jaar flink gewerkt aan isolatie en energiebesparing. Het gasverbruik daalde van 2.000 m³ naar 1.100 m³. Dit dankzij spouwmuurisolatie, dakisolatie, het plaatsen van HR++ glas en een houtkachel. Het stroomverbruik daalde van 4.000 kWh per jaar naar circa 3.400 kWh. Dit door een zuinige koelvriescombi, LED-verlichting en het terugdringen van het standby-verbruik. Door het plaatsen van zonnepanelen (oost-westopstelling) zijn we inmiddels stroomleverancier.
Kenmerken woning
Soort woning
Hoekwoning
Bouwjaar
1978
Koop- of huurwoning
Koopwoning
Type duurzame woning
Energiezuinige woning
Energielabel
A
Ondersteunt doe-het-zelvers Ja
Toegepaste maatregelen
- Bouw en isolatie
- Dakisolatie
- Dakisolatie binnenkant
- Gevelisolatie
- Spouwisolatie
- Vloerisolatie
- Kruipruimte/ kelderisolatie
- Ramen, Deuren en Kozijnen
- Isolerende beglazing
- HR++ glas
- Isolerende beglazing
- Dakisolatie
- Installaties
- Verwarming en warm water
- Cv-ketel
- HR-ketel
- Warmtepomp
- Lucht/water warmtepomp
- Biomassakachel
- Houtkachel
- Cv-ketel
- Elektriciteitsopwekking
- Zonnepanelen
- Ventilatie
- Mechanische afvoer ventilatie
- Overige ventilatie
- Ventilatieroosters
- Koeling en zonwering
- Airco
- Besturing en monitoring
- Thermostatische radiatorkranen
- Energiemonitor
- Slimme meter
- Verwarming en warm water
- Woninginrichting
- Verlichting
- Led lampen
- Apparaten
- Zuinige apparaten
- Energiezuinige vaatwasmachine
- Energiezuinige koelkast
- Energiezuinige vriezer
- Zuinige wasdroger
- Zuinige apparaten
- Overige besparing
- Stand-by-killer
- Verlichting
- Bouw en isolatie
Beschrijving (na)isolatie van de woning
De spouwmuren zijn van isolatiemateriaal voorzien. Ook zijn er piepschuimachtige chips in de kruipruimte aangebracht (verschil is overigens niet echt merkbaar). Daarnaast is de benedenverdieping en de zolder van nieuwe, isolerende beglazing (HR++) voorzien. Ook in de gevels en dakkapellen is wat extra isolatie aangebracht.
Beschrijving energievoorziening van de woning
Met zonnepanelen (4.000 Wp) op oost-west wekken we jaarlijks bijna 4.000 kWh stroom op. Deze stroom gebruiken we ook voor verwarming via een lucht/lucht-warmtepomp (in de volksmond 'airdconditioner' genoemd), via één binnenunit in de woonkamer en één op zolder. Ook hebben we een efficiënte houtkachel geïnstalleerd, die we op koude dagen gebruiken om bij te stoken. Waar nodig zetten we de CV-ketel aan om dit aan te vullen.
Dakisolatie binnenkant, Spouwisolatie, Leidingisolatie, HR++ glas, Kruipruimte/ kelderisolatie, Energiemonitor, Slimme meter, Thermostatische radiatorkranen, Zonnepanelen, Ventilatieroosters, Mechanische afvoer ventilatie, Houtkachel, HR-ketel, Lucht/water warmtepomp, Energiezuinige koelkast, Energiezuinige vriezer, Zuinige wasdroger, Stand-by-killer, Led lampen
Bedrijf
Jaar toepassing:
2017
Aanraden:

Zonnepanelen aan de voorzijde
Efficiënte houtkachel van Altech
Nieuwe kozijnen, met HR++ glas erin, in de dakkapel, waarbij ook betere dakisolatie wordt aangebracht
De buitenunit van de lucht/lucht-warmtepomp
Voorzijde van het huis
Ervaringen met de (ver)bouw
Rond 2015 zat ons jaarverbruik op 4.000 kWh en 2.000 m³ gas. Dat met een huishouden van twee volwassenen en twee kinderen, in een hoekhuis uit 1978 van circa 160 m². We betaalden toen € 190 per maand. De afgelopen twee jaar zijn heel wat dingen aangepast. En dat is nu merkbaar: de maandlasten zijn gedaald naar circa € 50 per maand. En dat terwijl er twee extra mensen in huis zijn bijgekomen op de bovenste verdieping (inclusief extra koelkast en inductieplaat).
Het stroomverbruik is gedaald van 4.000 kWh per jaar naar circa 3.400 kWh. Dat is een besparing van 15% én het ongedaan maken van de extra stroomconsumptie van twee personen. Nagenoeg alle lampen zijn vervangen door LED-lampen. De oude koelkast en vriezer in de keuken zijn vervangen door een nieuwe, zuinige koelvriescombi.
Het gasverbruik is gedaald van circa 2.000 m³ naar circa 1.000 m³.
Adviezen
Begin met het eindpunt in gedachten. Waar wil je uiteindelijk naartoe? Zorg dat je geen spijt-maatregelen neemt (maatregelen die eigenlijk te weinig zoden aan de dijk zetten en waar je later spijt van hebt).
De vloerisolatie met piepschuim-achtige chips heeft naar onze indruk het minste effect gehad...zou ik een volgende keer anders of niet doen.
Als laatste advies: zorg dat je een slimme meter krijgt en meld je aan bij een online energiemanager, zodat je beter zicht hebt op je verbuik. Meten is weten.