Vrijstaand huis - 1905, Veendam

Vrijstaand huis - 1905, Veendam

Woning
Dakisolatie binnenkant
Bedrijf
Jaar toepassing:
2005 en 2013
Aanraden:
Beschrijving
5cm polystyreenplaat en dubbel plafond
Vloerisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2013
Aanraden:
Ja
Beschrijving
8cm PUR spuitwerk tegen onderzijde van de vloer.
Spouwisolatie
Bedrijf
Jaar toepassing:
2005 en 2013
Aanraden:
Beschrijving
2005: 5cm polystyreenplaat met 7cm luchtspouw. De spouw is in 2013 gevuld met PUR-schuim.
HR++ glas
Bedrijf
Jaar toepassing:
2005
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Aangebracht door vorige bewoners
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2017
Aanraden:
Ja
Beschrijving
We zijn van gas los dus de ketel is overbodig geworden.
Houtgestookte cv-ketel, Groene energie
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2014
Aanraden:
Beschrijving
Houtgestookt fornuis is aangesloten op CV-installatie. Merk: MBS Magnum Thermo. Fornuis levert 5kW stralingswarmte aan omgeving en tot 11kW aan CV-system via buffervat. Hiermee wordt 's nachts het huis warm gehouden.
Ervaringen
Twee stookseizoenen na ingebruikname bleek dat we eigenlijk helemaal geen gas meer gebruiken voor verwarming van het huis. Het buffervat is voldoende om ook bij afwezigheid van een dag (of twee als het niet te koud is) het huis op temperatuur te houden. Uitzondering was in januari 2016 toen we net met code rood vanwege de ijzel een ruime week weg waren, dat kostte 75 kuub gas extra. Omdat we verder eigenlijk nooit weggaan is voor die uitzonderingen gekozen voor wat goedkope elektrische kacheltjes en kon het gas er in augustus 2017 helemaal uit. De besparing op vastrecht is veel meer dan de extra kosten voor stroom en omdat we nog altijd netto ruim blijven terugleveren met onze 24 zonnepanelen is dat verbruik 100% groen. Daarmee zijn we nu bevrijd van fossiele energie!! Punt van aandacht is het milieubewust stoken op hout. Zorg ervoor dat je uitsluitend goed schoon en droog hout gebruikt en dat het vuur z.s.m. goed op temperatuur kan komen voordat je er warmte aan gaat onttrekken, in mijn geval heb ik daar een Laddomat voor gebruikt. Daarmee voorkom je 99% van de mogelijke stank- en rook overlast voor de omgeving, creosootvorming in kachel en schoorsteen en daarmee samenhangend risico op schoorsteenbrand. Mijn stookhout bestaat hoofdzakelijk uit zaagrestjes van een houtverwerkend bedrijf dat zo nog nuttig gebruikt kan worden, aangevuld met 'dankjewelhout' uit de directe omgeving. Zo komt er geen extra CO2 meer in de atmosfeer want CO2 in hout is een duurzame gesloten kringloop. Hoe netjes ik ook stook: er komt wel wat extra fijnstof vrij, heel lichte asdeeltjes die met de hete lucht door de schoorsteen verdwijnen. Dit bestaat hoofdzakelijk uit de mineralen en andere onbrandbare delen van het hout en bevat dus geen schadelijke stoffen. Ik compenseer dit weer met het sedumdak (65 m2 op de schuur en plannen voor nog 82 m2 op het huis). De plantjes leven letterlijk van de lucht.
Tip
Stoken op hout vereist wel dat je bijna altijd thuis bent en het niet erg vindt om zeer regelmatig wat hout in de kachel te gooien. Ook moet je goed weten hoe je 'schoon' moet stoken. 'Past' dit niet bij jou dan is een pellet-CV misschien een goed alternatief om van fossiele brandstoffen af te komen.
Vegetatiedak
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2017
Aanraden:
Ja
Beschrijving
65 m2 groendak (sedum) op de schuur sinds april 2017. Dit bevalt zo goed dat we overwegen om ook het dak van het huis (82 m2) te gaan doen.
Ervaringen
Bij een eerdere schuurverbouwing is het dak gerenoveerd en waar nodig verstevigd. Het dakleer is vervangen door EPDM en de randen van het plattere deel zijn voorzien van een opstaande rand. Hierop heb ik met wat burenhulp binnen drie uur 65 m2 lichtgewicht groendak aangebracht, bestaande uit een drainagelaag (kunststof), steenwolmatten als substraat en daarover sedummatten. Het geheel weegt 20 kg/m2 en kan tot 17 l/m2 water vasthouden zodat de extra daklast op 37 kg/m2 komt. Dit is te vergelijken met het gewicht van een grindlaag zoals die vaak op platte daken wordt toegepast. Het aanleggen was een fluitje van een cent, grootste uitdaging was om alle materialen op het dak te krijgen. Het resultaat is schitterend, jammer dat het dak nauwelijks zichtbaar is vanaf de begane grond.
Waterbesparing overig
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Waterbesparende douchekop - Waterbesparende stopknop toilet
Regenwater hergebruik, Regenwaterafkoppeling
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2018
Aanraden:
Beschrijving
Regenwater hergebruik nog in aanleg (toiletspoeling, wasmachine, tuin, schoonmaken etc). Opslag in kelder 35 m3 onder schuur, overloop naar droge sloot achter het huis, dus effectief afgekoppeld van het riool.
Ervaringen
Verwachting: tenminste halvering drinkwatergebruik.
Zonnepanelen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Jaar toepassing:
2012
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Aantal m2: 36 - Vermogen: 6000 Wp - Soort: Monokristallijn zonnepaneel - Merk en type: Suntech STP250S - 20/Wd Opbrengst gemiddeld ruim 5500kWh/j
Ervaringen
Elektriciteitsopbrengst gemiddeld per jaar: 5500 kWh met uitschieter tot boven 6000 kWh. Ik wek per jaar veel méér op dan ik verbruik en omdat ik sinds 2017 geen gas meer gebruik heb ik sindsdien een negatieve energierekening.
Gebruikte materialen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Hergebruik sloopafval: Hout, baksteen, isolatiemateriaal, betontegels
Ervaringen
Ik probeer zo veel mogelijk vrijkomend materiaal te hergebruiken
Tuininrichting
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Vrijwel alle tuinafval wordt gecomposteerd en hergebruikt, terras van hergebruikte tegels en klinkers.
  • Vrijstaand huis 1905 buitengebied Veendam

  • 24 Zonnepanelen leveren sinds 2012 gemiddeld 5500 kWh/j

  • Vloerisolatie of ijspaleis? PUR-schuim in de kruipruimte.

  • Sedumdak 65 m2 op de schuur sinds april 2017

  • Dit is een huis vol energie!

  • Passieve zonnewarmte van de serre en regenwateropvang in aanbouw

  • Publieksprijs 2014 Leukste huis

  • Hardhout zaagrestjes waarmee we drie jaar vooruit kunnen

  • Met de buurt landelijk winnaar Klimaatstraatfeest 2018

Ervaringen met de (ver)bouw
Zoveel mogelijk zelf doen, ervaringen uitwisselen op diverse internetfora. In vijf jaar al heel veel gedaan maar nog plannen genoeg voor verdere verbetering. Inmiddels gasloos, energieplus en streef naar zoveel mogelijk klimaatneutraal.
Plannen voor de toekomst
Aansluiten 35 m3 regenwateropslag onder de schuur, ook groendak op het huis enzovoort.
Adviezen
Kom maar langs voor een persoonlijke toelichting! Een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=ZvsgZ4yNPMw
Interview

 

 


“Mijn duurzame huis en mijn ervaringen inspireren anderen”

Luitenant-ter-zee van de elektrotechnische dienst der eerste klasse, buiten dienst. Dat is Paul Joosten die als oud-marineman vaak lang van huis was, maar nu met veel bezieling zijn vrijstaande huis energieneutraal maakte. En wie weet binnenkort ook klimaatneutraal. Hij laat anderen graag zien hoe je dat doet.

“Mensen roepen vaak: ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf.’ Ik voeg daar graag aan toe: ‘stop daarna niet, maar help een ander ook op weg’. Die uitspraak is geïnspireerd op de afscheidsbrief van Lord Baden-Powell, oprichter van de scouting. Als trouwe scout sinds mijn achtste, wil ik anderen graag motiveren en helpen om hun huis duurzamer te maken. Mijn huis in Veendam stamt uit 1905. Ik kocht het in 2012 en bij de notaris kregen we niet alleen een eigendomsakte mee, maar ook het energielabel C. In datzelfde jaar startte Vereniging Eigen Huis met een zonnepanelenactie en ik kon ze meefinancieren in de hypotheek. Inmiddels verkeer ik in de luxepositie dat ik een dikke overdaad aan stroom heb.

Lokale kartrekker
Via een Buurtkracht-initiatief, waar ik ook bij betrokken ben, kwam ik bij het deelplatform powerpeers terecht. Daar heb ik nu een eigen pagina waar mensen mijn energieoverschot kunnen inkopen. Via powerpeers kan ik aan nog meer mensen laten zien waarmee ik bezig ben. Zo zit ik op de Duurzame Huizen Route, waarmee ik al tientallen mensen heb laten zien welke maatregelen je kunt treffen om energie te besparen. Ook bij Buurtkracht ben ik een lokale kartrekker. We maken mensen bewust hoe zij energie kunnen besparen, bijvoorbeeld door met warmtecamera’s naar warmtelekken te zoeken. Ook proberen we hen aan het denken te zetten over duurzaamheid.

Veel zelf installeren
Mijn duurzame huis en mijn ervaringen inspireren anderen. Soms komen mensen bij me op bezoek vanwege de zonnepanelen. Dan zien ze dat je ook andere maatregelen kunt treffen en hoe simpel dat eigenlijk is. Zo is mijn huis goed geïsoleerd, heb ik een houtgestookt fornuis met buffervat aangesloten op de cv en sinds kort heeft onze schuur een sedumdak. Veel installeer ik zelf. Die uitdaging is leuk, ik ben ook een beetje een Willy Wortel. Als scout en oud-marineman ben je redelijk allround.

Kennis delen met anderen
Als pionier loop je best weleens tegen zaken aan waar ook de toeleveranciers nog niet mee bezig zijn. Dan kijk ik op een online forum of ik er met anderen uit kan komen. Dat spreekt me ook aan bij powerpeers, dat je met peers, gelijkgestemden, je idealen deelt. Niet op een hoogdravende manier, maar heel doelgericht en praktisch. Het is bij mij per slot van rekening ook een beetje per ongeluk gegaan dat ik zo actief ben geworden in het verduurzamen van mijn huis. Inmiddels krijg ik zelfs maandelijks geld toe van powerpeers in plaats van dat ik geld betaal.”

Bron: NRC, augustus 2017, “Mijn duurzame huis en mijn ervaringen inspireren anderen”, verkregen via NRC

 

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >