Vrijstaande woning - 2012, Opmeer

Vrijstaande woning - 2012, Opmeer

Woning
Dakisolatie binnenkant
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Glaswoldekens met Ecose. Plat dak van binnenuit geÏsoleerd
Wandisolatie buiten
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Glaswoldekens met Ecose
Passieve zonwering
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
HZBouwadvies
Aanraden:
Beschrijving
Dakoverstek
Ervaringen
"Praktisch, het past goed in het ontwerp, geen vervanging nodig. Geen bewegende onderdelen die kapot kunnen. Ideaal het beschermd ook nog eens tegen regen op de ramen/kozijnen. "
HR++ glas
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Timmerfabriek Overbeek
Aanraden:
Beschrijving
Driedubbele beglazing
Ervaringen
Erg tevreden. Het houd goed de warmte binnen in de winter. Dit is bij ons ook erg belangrijk aangezien de gehele zuid/westgevel van glas is. Tevens houd het heel veel geluid tegen wat ook erg prettig is aangezien we aan een drukke weg wonen. Binnen merk je hier niets van.
Isolerende kozijnen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Timmerfabriek Overbeek
Aanraden:
Beschrijving
Houten kozijnen, blankt gelakt. Wij hebben zelf vier kozijnen gemaakt voor in de garage, van hetzelfde materiaal van de kozijnen voor het huis, die wij bij TiFa overbeek hebben laten maken. Prachtige lariks kozijnen, met een isolatielaag van purenit. Omdat de garage geen onderdeel is van het passiefhuis, hebben wij hier voor massief houten kozijnen gekozen ipv geisoleerde kozijnen. Wel zijn de deuren geisoleerd en hebben wij overal in de garage dubbelglas toegepast (het huis is geheel voorzien van driedubbel glas).
Ervaringen
Erg tevreden.
Kruipruimte/ kelderisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Piepschuim
Ervaringen
Tevreden.
Vloerverwarming
Bedrijf
Aanraden:
Ervaringen
Vloerverwarming is nog niet aan geweest.
Tip
Aanleg vloerverwarming
Energiezuinige wasmachine
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Panasonic 140VG4
Ervaringen
"Nieuwe aankoop. Wel misleid. We dachten dat dit Hotfill was maar niet dus. Wel jammer maargoed eerste wassen worden deze week gedaan. "
Architectuur
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
HZBouwadvies
Aanraden:
Ervaringen
Niet zozeer een architect (ingenieur/tekenaar), maar het ontwerp en alle tekeningen van de woning komen bij HZ Bouwadvies vandaan. Onze schetsen en ideeën zijn hier uitgewerkt tot het ontwerp van ons droomhuis. Ik zou zeker weer met HZBouwadvies in zee gaan voor een volgend project.
  • Vrijhuis zelfbouw

  • De vide

  • Vloerwarming bij de keuken

  • Isolatie bij de fundering

  • Kanaalplaten / Kruipruimte geïsoleerd

  • Plat dak isoleren van binnen uit

Interview

We hebben een tijd pauze gedaan van de publiciteit toendertijd en focus gelegd op de afbouw van de woning. Afgelopen november kregen we spontaan iemand aan de deur welke dacht dat we meededen aan de duurzame huizenroute. :) De focus ligt nu vooral op het zelfvoorzienende stuk van de tuin en deze zo duurzaam mogelijk maken en gebruik maken van alle biodiversiteit. De moestuin/voedselbos is de meest vriendelijke koelkast zonder co2 uitstoot, zelfs negatieve uitstoot. Daarnaast willen we onze ervaringen delen met anderen.


We zijn ambassadeurs geweest van huisvolenergie.nl in 2013. Zie blog: www.vrijhuis.nl 


https://huisvolenergie.nl/woning/vrijstaande-woning-2012-opmeer
https://huisvolenergie.nl/onze-ambassadeurs-even-voorstellen
http://www.greenpeace.nl/GPmagazine/GPM11/vanmij/ 

 

Onderstaande is geschreven in 2011.


Wie zijn wij?
Wij zijn Wendy en Quintin 24 en 28 jaar jong op het moment van schrijven. 


De afgelopen jaren hebben wij tijdens onze zoektocht naar een nieuw huis een wat minder traditionele visie ontwikkeld over wonen. Wij hebben veel gelezen (tijdschriften, boeken, Internet), TV-programma’s gekeken, beursen bezocht en met mensen gepraat.
Langzamerhand is er een idee ontstaan voor onze ideale woning. Deze woning was en is nergens te koop. Toen hebben wij een beslissing genomen:

Ons eerste huis wordt niet gekocht maar door onszelf gebouwd.

Niet zomaar een huis uit een boekje, kant en klaar… Nee, een huis waarvan het achterliggende concept aansluit met onze visie. Wij zijn gaan schetsen en fantaseren, waarna we met ons idee uiteindelijk bij HZ Bouwadvies terecht zijn gekomen. In samenwerking met HZ Bouwadvies is hierna het huidige ontwerp tot stand gekomen.

Achterliggende reden van de bouw:
Waarom zouden twee jonge mensen zo’n groot project op zich nemen? Onze zoektocht naar een nieuw thuis begon bij rijtjeshuizen, doordat ons budget groeide konden wij verder kijken. We kwamen uit bij 2-onder-1 kap woningen en vrijstaande woningen. Erg mooi allemaal, maar onze visie ontwikkelde zich ook steeds verder. Geen enkel huis kon voldoen aan onze wensen. Het idee begon vorm te krijgen, moesten wij het huis dan maar zelf gaan bouwen?

Huis van de toekomst
Niet zoals het huis van de toekomst waar wij vroeger allemaal wel eens met school naartoe zijn geweest, met allerlei (overbodige) technische snufjes die net niet handig werken. Gewoon een normaal huis, maar dan beter. Een huis wat ruim voldoet aan de huidige eisen van het bouwbesluit. Een huis wat zijn eigen energie opwekt en zeer weinig energie nodig heeft voor warmte. Om het concept compleet te maken wordt het huis gebouwd van hout. Een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal.

Zoeken naar een kavel
Opeens zagen wij een stuk grond te koop staan. Het voldeed aan alle eisen! Daarbij is het ruim drie keer groter dan wat wij verwacht hadden te kunnen kopen met ons budget. Er waren in eerste instantie een aantal dingen waar we ons overheen moesten zetten, zoals geen aansluiting op riolering, geen kabel/glasvezel, en een gelegen aan een relatief drukke weg. Het eerste nadeel hebben we omgezet tot een voordeel, een tweede nadeel is op te lossen met geld en met die laatste kunnen wij wel leven. We wonen tenslotte nu ook aan een drukke weg…

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >