Vrijstaande woning - 2012, Opmeer

Vrijhuis - Zelfbouw. Eigenlijk wilde we een huisje kopen en opknappen/renoveren tot passiefhuis. Uiteindelijk vonden we een mooie kavel en hebben wij besloten iets helemaal zelf te bouwen.
Met schetsen naar HZBouwadvies en samen met Henk ons droomhuis uitgewerkt.
Tijdens de bouw van de fundering hebben we HZBouwadvies ingehuurd. Henk heeft ons geholpen met het uitzetten van de woning en de hijpalen, het bekisten en storten van de funderingsbalk én het op z'n plek leggen en afstorten van de kanaalplaten.
Eigenlijk hebben we op het prefab casco en het hijen van de funderingspalen alles zelf gedaan. De fabrikant van het casco (Bouwderij) heeft het casco ook neergezet, wij en mijn (Quintin) vader hebben hierbij geholpen.
Sinds het neerzetten van het casco in Mei vorig jaar, zijn wij bezig met de afbouw. Als eerste hebben wij de grote dingen aangepakt; dakbedekking op de dakkapellen, dakpannen op het hellende dak, rabat tegen de wanden.
Binnenkort gaan de boeidelen erop en gaan we de onderkan van het dakoverstek afwerken, de buitenkant is dan zo goed als klaar.
- Advies en begeleiding
- Energieadvies
- Energielabel
- Maatwerkadvies
- Energieadvies
- Bouw en isolatie
- Ontwerp en concept
- Concept
- Passiefhuis
- Concept
- Dakisolatie
- Na-isolatie plat dak binnenkant
- Dakisolatie binnenkant
- Gevelisolatie
- Wandisolatie binnen
- Wandisolatie buiten
- Vloerisolatie
- Kruipruimte/ kelderisolatie
- Ramen, Deuren en Kozijnen
- Isolerende beglazing
- Drievoudig glas
- Isolerende kozijnen
- Isolerende beglazing
- Bouwmaterialen
- Wandafwerking
- Natuurgips
- Natuurlijke materialen
- Hout
- Wandafwerking
- Overige bouw
- Passieve zonwering
- Kierdichting
- Leidingisolatie
- Ontwerp en concept
- Installaties
- Verwarming en warm water
- Zonneboiler
- Warmtedistributie
- Wandverwarming
- Vloerverwarming
- Elektriciteitsopwekking
- Zonnepanelen
- Ventilatie
- Balansventilatie met wtw
- Centrale balansventilatie
- Balansventilatie met wtw
- Overige ventilatie
- Grondbuis
- Besturing en monitoring
- Domotica
- Verwarming en warm water
- Woninginrichting
- Verlichting
- Led lampen
- Apparaten
- Elektrisch fornuis
- Inductie fornuis
- Zuinige apparaten
- Energiezuinige wasmachine
- Energiezuinige vaatwasmachine
- Elektrisch fornuis
- Meubilair en stoffering
- Meubels
- Verlichting
- Overig
- Tuin en erf
- Moestuin
- Compostbak
- Helofytenvijver
- Groene energie
- Tuin en erf
- Advies en begeleiding









Vrijhuis zelfbouw
De vide
Vloerwarming bij de keuken
Isolatie bij de fundering
Kanaalplaten / Kruipruimte geïsoleerd
Plat dak isoleren van binnen uit
We hebben een tijd pauze gedaan van de publiciteit toendertijd en focus gelegd op de afbouw van de woning. Afgelopen november kregen we spontaan iemand aan de deur welke dacht dat we meededen aan de duurzame huizenroute. :) De focus ligt nu vooral op het zelfvoorzienende stuk van de tuin en deze zo duurzaam mogelijk maken en gebruik maken van alle biodiversiteit. De moestuin/voedselbos is de meest vriendelijke koelkast zonder co2 uitstoot, zelfs negatieve uitstoot. Daarnaast willen we onze ervaringen delen met anderen.
We zijn ambassadeurs geweest van huisvolenergie.nl in 2013. Zie blog: www.vrijhuis.nl
https://huisvolenergie.nl/woning/vrijstaande-woning-2012-opmeer
https://huisvolenergie.nl/onze-ambassadeurs-even-voorstellen
http://www.greenpeace.nl/GPmagazine/GPM11/vanmij/
Onderstaande is geschreven in 2011.
Wie zijn wij?
Wij zijn Wendy en Quintin 24 en 28 jaar jong op het moment van schrijven.
De afgelopen jaren hebben wij tijdens onze zoektocht naar een nieuw huis een wat minder traditionele visie ontwikkeld over wonen. Wij hebben veel gelezen (tijdschriften, boeken, Internet), TV-programma’s gekeken, beursen bezocht en met mensen gepraat.
Langzamerhand is er een idee ontstaan voor onze ideale woning. Deze woning was en is nergens te koop. Toen hebben wij een beslissing genomen:
Ons eerste huis wordt niet gekocht maar door onszelf gebouwd.
Niet zomaar een huis uit een boekje, kant en klaar… Nee, een huis waarvan het achterliggende concept aansluit met onze visie. Wij zijn gaan schetsen en fantaseren, waarna we met ons idee uiteindelijk bij HZ Bouwadvies terecht zijn gekomen. In samenwerking met HZ Bouwadvies is hierna het huidige ontwerp tot stand gekomen.
Achterliggende reden van de bouw:
Waarom zouden twee jonge mensen zo’n groot project op zich nemen? Onze zoektocht naar een nieuw thuis begon bij rijtjeshuizen, doordat ons budget groeide konden wij verder kijken. We kwamen uit bij 2-onder-1 kap woningen en vrijstaande woningen. Erg mooi allemaal, maar onze visie ontwikkelde zich ook steeds verder. Geen enkel huis kon voldoen aan onze wensen. Het idee begon vorm te krijgen, moesten wij het huis dan maar zelf gaan bouwen?
Huis van de toekomst
Niet zoals het huis van de toekomst waar wij vroeger allemaal wel eens met school naartoe zijn geweest, met allerlei (overbodige) technische snufjes die net niet handig werken. Gewoon een normaal huis, maar dan beter. Een huis wat ruim voldoet aan de huidige eisen van het bouwbesluit. Een huis wat zijn eigen energie opwekt en zeer weinig energie nodig heeft voor warmte. Om het concept compleet te maken wordt het huis gebouwd van hout. Een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal.
Zoeken naar een kavel
Opeens zagen wij een stuk grond te koop staan. Het voldeed aan alle eisen! Daarbij is het ruim drie keer groter dan wat wij verwacht hadden te kunnen kopen met ons budget. Er waren in eerste instantie een aantal dingen waar we ons overheen moesten zetten, zoals geen aansluiting op riolering, geen kabel/glasvezel, en een gelegen aan een relatief drukke weg. Het eerste nadeel hebben we omgezet tot een voordeel, een tweede nadeel is op te lossen met geld en met die laatste kunnen wij wel leven. We wonen tenslotte nu ook aan een drukke weg…