Vrijstaande woning - 2012, Winterswijk

NB: VANAF NAJAAR 2017 GEEN EIGENAAR MEER VAN DEZE WONING.
Houtskeletwoning
Van optie op een bouwkavel tot verhuizing naar de woning heeft zich allemaal in het jaar 2012 afgespeeld.
De bouwkavel ligt in het centrum van Winterswijk en is 250 m2 groot met een breedte van 9.80 m en bedoeld voor de bouw van een geschakelde woning. Het bestemmingsplan liet de bouw van een vrijstaande woning toe, maar dat werd passen en meten! Het offertetraject is gestart op basis van een aangepast standaard ontwerp van één bouwbedrijf, waarbij de keuze voor een woning in houtskeletbouw al gemaakt was. Uit een vijftal offertes is gekozen, waarbij we ook weer op dat bouwbedrijf uitkwamen. Na vervolgens zelf veel ontwerpen (in 2D en 3D) getekend te hebben, kwamen we toch in één keer tot het huidige ontwerp. Bij het ontwerp stond het woningtype, de grootte van de woning, totale raamoppervlakte, materiaalgebruik, installaties e.d. wel redelijk vast omdat daar ook de offerte op was gebaseerd. Dit ontwerp is ook door de architect overgenomen en uitgewerkt voor de aanvraag van de omgevingsvergunning.
Duurzame aspecten in de basis
In de basis heeft de woning al de nodige duurzame aspecten zoals de woningisolatie, ventilatie met warmteterugwinning en douche-WTW. Voor de vergunningaanvraag kwam de EPC met 0,58 onder de toen geldende norm van 0,6. In de meerwerklijst hebben we ook vloerverwarming opgenomen om de woning met lage temperatuur te kunnen verwarmen (gezien de constructie van de woning en verdiepingsvloer kon dit niet op de 1e verdieping toegepast worden).
Aangeschaft
Ten tijde van de start op 2 juli 2011 van de subsidieperiode voor PV-systemen hebben wij zelf al 12 zonnepanelen en omvormer aangeschaft en opgeslagen. De panelen liggen nu op de westzijde van het dak. Daarnaast hadden wij zelf nog een klein systeem van 3 panelen gekocht en geplaatst op het dak van de aanbouw van de woning welke wij tijdelijk huurde; deze panelen zijn ook meegegaan en liggen op de oostzijde van het dak.
Het bouwen in eigen beheer hadden we niet eerder gedaan, dus dat was al veel verkennen en informatie inwinnen. Terugkijkend was de periode tussen definitief ontwerp, tussentijds vergunningaanvraag, vaststellen meerwerklijst en definitief worden van de technische bouwtekeningen circa 2 maanden. In die periode hebben we zoveel mogelijk voorbereiding op verdere duurzame maatregelen opgenomen. Dat zit vooral op het installatietechnische vlak: leidingwerk voor het regenwatersysteem, bekabeling van meterkast naar plaats omvormer (zolder), aanleg koperen leidingen met isolatie (bestand tegen hoge temperaturen) in verdiepingsvloer van bijkeuken (oostzijde woning; waar de HR-ketel hangt) naar de andere (west-)zijde van de woning.
Sinds november 2014 is ook het zonnewarmtesysteem in werking. Voordat het zover was, waren we circa 10 offertes verder voordat er sprake was van een systeem en een prijs waar wij tevreden mee waren. Het systeem dat ook de ruimteverwarming ondersteunt is uiteindelijk zelf samengesteld en ook grotendeels zelf aangelegd (behoudens de werkzaamheden op het dak en het vullen van het systeem). Hiermee zijn we weer een stap verder in het verminderen van het gebruik van fossiele energie.
Met opwekking van het PV-systeem en 1 winddeel is per saldo het verbruik circa 0. De ambitie gaat verder naar het verminderen van het nog resterende gasverbruik dan wel kunnen afsluiten van de gasaansluiting. Daarbij speelt vooral een oplossing voor de ruimteverwarming gedurende de wintermaanden een rol.
De toekomst
De warmwatervoorziening in de wintermaanden zou kunnen met het aansluiten van een elektrisch verwarmingselement in de zonneboiler. De (3) radiatoren op de eerste verdieping hadden eigenlijk lage temperatuur radiatoren moeten zijn; met begrenzing van de keteltemperatuur op 55 graden wordt het met de huidige radiatoren wel voldoende warm . Wellicht in de toekomst af te koppelen en toepassing van infrarood-panelen (voor m.n. badkamer en werkkamer). Het aantal zonnepanelen zou dan verhoogd moeten worden.
- Bouw en isolatie
- Ontwerp en concept
- Ontwerpmaatregelen
- Dakisolatie
- Dakisolatie buitenkant
- Gevelisolatie
- Wandisolatie buiten
- Vloerisolatie
- Vloerisolatie
- Ramen, Deuren en Kozijnen
- Isolerende beglazing
- HR++ glas
- Isolerende beglazing
- Overige bouw
- Kierdichting
- Ontwerp en concept
- Installaties
- Verwarming en warm water
- Cv-ketel
- HR-ketel
- Zonneboiler
- Cv-ketel
- Warmtedistributie
- Buffervat
- Vloerverwarming
- Overige installaties
- Pompschakelaar
- Warmtewisselaar douche
- Elektriciteitsopwekking
- Zonnepanelen
- Ventilatie
- Balansventilatie met wtw
- Centrale balansventilatie
- Balansventilatie met wtw
- Koeling en zonwering
- Zomernachtkoeling
- Waterbesparing
- Grijs- of hemelwater
- Regenwater hergebruik
- Grijs- of hemelwater
- Besturing en monitoring
- Energiemonitor
- Slimme meter
- Verwarming en warm water
- Woninginrichting
- Apparaten
- Zuinige apparaten
- Energiezuinige vaatwasmachine
- Zuinige apparaten
- Meubilair en stoffering
- Vloerbedekking
- Apparaten
- Bouw en isolatie













Houtskeletwoning 2012 Vrijstaand
Zonnepanelen en heatpipes
Zonnepanelen westzijde
Zonnepanelen westzijde
Zonneboiler
Regenwatertank filter