Vrijstaande woning - 2015, Veldhoven

Vrijstaande woning - 2015, Veldhoven

Woning
Actieve zonwering, Zomernachtkoeling
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Sinds vorig 2018 begrijp ik pas goed wat dit betekent... Jammer dat we dit niet goed geimplementeerd hebben in onze woning. Nu werkt het alleen via het ventilatiesysteem, maar het zou eigenlijk via een apart luik op de benedenverdieping en een zolderraam moeten werken.
  • Houtgestookte Passiefhuis plus woning

Ervaringen met de (ver)bouw
Het bouwen van een Passiefhuis is onmogelijk zonder een gecertificeerde Passiefhuis adviseur. Hierop besparen is 'penny-wise, pound-foolish'. De installaties heb ik samen met de W-installateur ontworpen. Installateurs hebben hebben helaas weinig kaas gegeten van het natraject.
Plannen voor de toekomst
Ik meet heel veel parameters in huis (temperaturen, klepstanden, luchtvochtigheid, houtverbruik). Hier wil ik meer over gaan rapporteren.
Adviezen
Het goed inregelen van het systeem is erg belangrijk om een goed en energiezuinig werkend systeem te krijgen. Installateurs hebben het altijd druk (zowel in hoog- als laag conjunctuur) en hier zul je dus zelf goed bovenop moeten zitten.
Interview

Duurzame en energiezuinige huizen in Bergeijk en Veldhoven te zien bij huizenroute

BERGEIJK/VELDHOVEN - Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute zaterdag en zondag laten eigenaren zien hoe zij hun huis duurzaam en energiezuinig hebben gemaakt. Ook in Veldhoven en Bergeijk staat de deur open bij twee families.

Pats. Bergeijkenaar Oscar Heesterbeek slaat eens tegen de dikke muur in zijn woonkamer. ,,Ruim 80 centimeter dik. Maar de winst zit hem vooral in de leemlaag. De schuur is gebouwd als houtskelet en heeft daarom een droge opbouw. Een goede vochtbalans is daarom erg belangrijk. Een dikke leemlaag zorgt voor een goede vochtopslag in de woning en geeft deze af bij een te droog binnenklimaat. We hebben dit seizoen de verwarming nog niet aangehad en het is nog altijd 21 graden Celsius binnen. Het is alsof het altijd lente is in huis."

Energieneutraal
De oude Noordhollandse kop-hals-romp-boerderij achter het voormalige woonhuis van Oscar en Paula Heesterbeek aan 't Loo in Bergeijk is niet alleen prachtig gerenoveerd, maar ook nog eens zo gebouwd dat deze energieneutraal is. Tal van maatregelen zijn getroffen om de woning zo energiezuinig mogelijk te krijgen. Heesterbeek heeft de woning - tevens rijksmonument - voor 80% zelf gebouwd als passiefhuis. Twee jaar deed hij research, twee jaar duurde de bouw. ,,In Nederland is er maar heel weinig kennis op het gebied van duurzaam bouwen. Hoe zo'n passiefhuis gebouwd moest worden, heb ik zelf uit moeten vinden. Architecten, bouwers, installateurs; bijna niemand in Nederland heeft er verstand van. Ik kwam dan ook al snel in België terecht, waar ze hiermee al veel verder zijn."

Alle kieren moesten volledig gedicht worden. Door één klein gaatje kan namelijk de overdruk al verdwijnen. ,,En dichtmaken betekent niet met wat kit of pur maar 'echt constructief dichtmaken. Op het dak liggen achttien zonnepanelen met een maximale opbrengst van 4300 kWh. En we verbruiken maar 3600."

Passiefhuis
Ook Johan van der Stoel uit Veldhoven ondervond dat bij het bouwen van een passiefhuis het aan kennis ontbrak in Nederland. Hij heeft er zelf dan ook enorm veel tijd ingestoken. ,,In de bouw in Nederland lopen we hopeloos achter. Bijna alle informatie heb ik in het buitenland moeten halen."

Zijn nieuwbouwwoning aan de Lakenvelder wordt in zijn geheel verwarmd door slechts één houtkachel. ,,We kwamen erachter dat we met 3 kuub hout zouden moeten toekomen om het hele huis te verwarmen. Maar dat was flink pionieren." Het allerbelangrijkste is volgens Van der Stoel een goede schil rondom het huis, dat zorgt voor de isolatie. ,,Slechts tien procent van de nieuwbouwwoningen in Nederland worden uitgevoerd met triple glas. In plaats van echt goed te isoleren, met harde isolatie en het luchtdicht maken van de woning, worden er slimme meters geplaatst. Maar de winst is te halen bij de basis."

Bron: Roland Duivis, 3 november 2017, Duurzame en energiezuinige huizen in Bergeijk en Veldhoven te zien bij huizenroute, verkregen via Eindhovens Dagblad

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >