Vrijstaande woning - 2016, Maarheeze

Vrijstaande woning - 2016, Maarheeze

Woning
Actieve zonwering
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Pladeko
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Raffstores buitenzonwering met lamellen. Aansturing via domotica op basis van lichtinstraling (lux) en binnentemperatuur.
Ervaringen
In de zomer kunnen we de zon weren en toch licht binnen laten. Dat is een groot voordeel tov rolluiken. 's Avonds en 's nachts gebruiken we de zonwering ook als verduistering. Daardoor hebben we binnen ook minder vitrage nodig.
Tip
Alle warmte die je in de zomer kan buiten houden hoef je ook niet af te voeren of te compenseren met koeling. We hebben hierdoor geen actieve koeling nodig om het binnenklimaat ook in de zomer comfortabel te houden. Dus voor ons geen energievretende airco's en zelfs geen vloerkoeling waarvoor de hele dag een pomp moet draaien...
Isolerende kozijnen
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Pladeko
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Internorm Passiefhuis kozijnen: kunstof kozijnen met aluminium buitenkant. Drie kamers in het kozijn zijn gevuld met isolatie. De kozijnen zijn voorzien ban drievoudige rubber afdichtingen en luchtdicht gemonteerd. De isolatiewaarde van de kozijnen inclusief glas (U-window) is 0,76 W/m2K. Dat zijn de best haalbare waarden van dit moment!
Ervaringen
Bij keuze voor triple glas is het belangrijk om ook goed isolerende kozijnen te kiezen. Anders loop je risico op condensatie op het kozijn doordat deze kouder worden dan het raam en de geïsoleerde muren. De kozijnen van Internorm bleken de beste isolatiewaarden te hebben. Andere merken kwamen niet verder dan een U-waarde van 1,0 W/m2K. Ook niet verkeerd overigens maar bij zoveel raampartijen en flink geïsoleerde gevels maken kozijnen veel verschil op het geheel. Op de foto staat een voorbeeld doorsnede van het kozijn met kunststof binnenkant en aluminium buitenzijde. De kozijnen die wij hebben toegepast hebben 3 geisoleerde kamers waarvan 1 gevuld met geperste isolatie voor nog betere waarden. Normaal wordt de isolatie erin geschoven met dus nog minimale lekken.
Tip
Pladeko heeft ook een Passiefhuis Centrum in Deurne opgezet. Daar worden allerhande bouwtechnieken en installaties getoond van diverse bedrijven. Zeer de moeite waard om eens te bezoeken en je verder te laten informeren. https://passiefhuiscentrum.nl
HR++ glas
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Pladeko
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Internorm 3 dubbel glas met thermische onderbreking in afstandhouders. U-waarde glas: 0,5 tot 0,6 W/m2K.
Ervaringen
Indien het buiten koud is, wordt het verschil tussen de raam en binnentemperatuur hooguit 0,5 graad. Dus geen koudeval of koude luchtstroming! Ook hebben we geen condensvorming aan de binnenzijde, zelfs niet toen de stucadoor aan het werk was! Op koude dagen is er in de ochtend wel condens aan de buitenkant doordat het glas aan de buitenkant iets langer koud blijft dan de buitenlucht. Dat trekt wel weer snel weg dus voor ons geen probleem maar het bewijs dat driedubbelglas echt goed werkt.
Kierdichting
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Van Bree Aarts B.V.
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Kierdichting middels luchtdichte tape van Siga: kozijnen door Pladeko en bouw door aannemer Van Bree Aarts. Luchtdichtheid is gemeten middels een blowerdoortest door RAAK energie advies. Tevens is er met een thermische camera gecontroleerd op warmtelekken.
Ervaringen
Alle aansluitingen van wanden op vloeren en plafonds, hoeken, kozijnen en dilatatievoegen zijn luchtdicht afgetaped. Mede hierdoor is de woning met glans door de luchtdichtheidsmeting (blowerdoor) gekomen: Luchtdoorlaatbaarheid bij 10 Pa, Qv10 kar [L/s/m2] = 0,128 Luchtverversing bij 50 Pa, n50 [/h] = 0,49 Het huis voldoet hiermee ruimschoots aan de strenge passiefhuisnorm qua luchtdichting van n50 < 0,60. De totale opervlakte qua luchtlek bedraagt 11,49x11,49cm op het gehele gebouw!
Tip
Luchtdichting is één van de weinige zeer duidelijk meetbare zaken in nieuwbouw. Door een resultaatverplichting en meeting via een blowerdoortest op te nemen richting de aannemer kan je borgen dat luchtdichting ook echt aandacht krijgt. Veel bouwvakkers zijn nog wat traditioneel ingesteld en vertellen nog wel eens dat een huis moet kunnen ademen... maar op die koude luchttrek zitten wij dus duidelijk niet te wachten! Gelukkig heeft onze aannemer met veel zorg en aandacht een zeer goed resultaat neergezet.
Passieve zonwering
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Overstekken bovenverdieping op zuid en overstekken begane grond op oost en zuid.
Ervaringen
De opkomende zon in het oosten geeft ook nog behoorlijk wat warmte af. In de zomer vormen een aantal grote bomen ook een welkome zonwering. In de winter als het blad van de bomen is dan schijnt de zon heerlijk binnen.
Tip
Zonwering is erg belangrijk voor een prettig binnenklimaat in de zomer. Door in de zomer de zon buiten tegen te houden kan opwarming van de woning aanzienlijk beperkt worden. Dat is altijd beter dan energievretende airco systemen.
Wandisolatie buiten
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Willems Duizel
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Sto Isoned StoTherm Classic Rc:7,63
Warmtewisselaar douche
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Dutch Solar Systems B.V.
Aanraden:
Ja
Beschrijving
DSS/Bries douchepijp-WTW (STORTDOUCHE uitvoering)
Tip
Door toepassing van de douche-wtw wordt de helft minder warmwater verbruikt voor de douche. Dat past precies in het plaatje om steeds als eerste zo min mogelijk energie te verbruiken en dan pas zo duurzaam mogelijk energie op te wekken. Doordat douchen minder warmte vraagt is er meer capaciteit van het buffervat over voor de vloerverwarming in de winter.
Biomassakachel
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Eco2All
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Walltherm CV-houtvergasser rendement 93% met 15kW vermogen waarvan 12,5kW wordt afgevoerd naar het buffervat en 2,5kW directe warmtestraling. Het buffervat heeft een capaciteit van 1000 liter en wordt in eerste instantie verwarmd door de zonnecollectoren. De kachel kan alleen gestookt worden als er voldoende capaciteit (koud water) in het buffervat zit. Thermische beveiliging zorgt ervoor dat het systeem niet oververhit raakt door bijv de luchttoevoer te sluiten en desnoods (bij stroomuitval) met leidingwater te koelen. De installatie is naar volle tevredenheid verzorgd door BVI Installatietechniek Budel (zie buffervat/vloerverwarming voor onze ervaring met BVI)
Ervaringen
Vooraf konden we moeilijk inschatten hoevaak de kachel gestookt zou moeten worden. De hele dag stoken zou niet onze voorkeur hebben. Uit de afgelopen winter is gebleken dat we ergens vanaf de koude november dagen starten met stoken in de avond en op zonnige dagen kunnen overslaan. Zelfs in hartje winter volstaat het om in de avond de kachel te stoken en eventueel voor het slapen gaan nog hout bij te vullen zodat het buffervat opgewarmd wordt om de volgende dag te overbuggen tot de avond. We houden wel van een behaaglijke temperatuur en voor ons is dat 22 graden. Gelukkig dus niet nodig om de hele dag de kachel te stoken! Maar wel erg gezellig s avonds op de bank met de kachel aan.
Tip
Het hout komt in eerste instantie van ons eigen perceel. Tevens hebben we op 2km afstand van ons huis een aantal eikenbomen (uitdunning bos) kunnen rooien. In de winter lekker zelf hout kloven met een bijl is mooi werk en je krijgt het er 2 keer warm van. Door het hout uit eigen omgeving te halen is de milieubelasting door transport en machinale bewerking minimaal. Dus voor ons geen kant en klaar ovengedroogd haardhout...
Domotica, Energiemonitor, Slimme meter, Temperatuurregeling per vertrek
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Fibaro
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Fibaro HomeCenter 2: Zwave. We hebben voor deze oplossing gekozen om de volgende redenen: - minder eisen aan de bekabeling (niet ieder contactpunt apart naar meterkast) dus nagenoeg geen meerkost tov traditionele installatie - inregelen kan je redelijk eenvoudig zelf (er zijn veel beschrijvingen en zelfs online trainingen beschikbaar) dus nadien geen afhankelijkheid (en kosten) van een installateur maar vrijheid om zelf verder in te regelen naar wens. - het systeem maakt gebruik van Z-wave voor communicatie wat beveiligd is en er kunnen ook andere merken gekoppeld worden - in het systeem kan naast blokkenschema's ook gewerkt worden met een programmeertaal (LUA) voor complexe schema's en integraties. - bediening mogelijk via traditionele schakelaars (ook als de controller uitvalt), via een uitgebreide app én via ingestelde scenes en/of externe sensoren.
Ervaringen
In onze domotica omgeving hebben we nu naast de Fibaro schakelaars en sensoren onder andere de volgende onderdelen gekoppeld: - Nest Protect rookmelders (3x) - Philips Hue lampen (3x) - Heatmiser Neostat themostaten (9x) - Netatmo Weerstation (3x binnen, 1x buiten, 1x regenmeter) - Popp Z-Weather (1x wintermeter) - IP Doorbell Belangrijkste realiseerde toepassingen zijn momenteel: - automatisch sluiten zonwering: obv lichtsterkte (lux) en ruimtetemperatuur gemeten door de Fibaro bewegingssensoren - inschakelen stand 2 of 3 van balansventilatie bij verhoogde CO2-waarden in woonkamer of badkamers via Netatmo weerstations - automatische inschakeling verlichting in donkere ruimtes - avond/nacht verlichting Momenteel staat op mijn lijst om de aansturing van de zonneboiler te optimaliseren via de domotica omgeving. De standaard controller kan dan overruled worden via aanvullende domotica-programmering. Uitgangspunt is wel dat bij uitval van domotica de oorspronkelijke controller blijft werken (al is dat iets minder optimaal).
Tip
Domotica is niet iets wat je koopt en na het uitpakken werkt zoals jij dat wil. Kijk vooraf goed wat je er mee wil bereiken, wat voor jou de meerwaarde is en wat je daar voor investering in tijd en geld tegenover wil zetten. Let op met gesloten systemen die je dwingen om alles van 1 merk aan te schaffen en kijk goed naar eventuele afhankelijkheid van derden.
Buffervat, Vloerverwarming
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
BVI Installatiebedrijf Budel
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Vloerverwarming gekoppeld aan het buffervat met een drukgestuurde energiezuinige pomp (8watt standby). Iedere verblijfsruimte is voorzien van een eigen thermostaat (Heatmiser NeoStat) welke 1 of meer vloerverwarmingszones aanstuurt. Door invloed van zoninstraling en dus zonnestand kan de verwarmingsbehoefte per vertrek verschillen wat zo prima ondersteund wordt. Uiteraard zijn ook de thermostaten bedienbaar via een app en instelbaar via scenes. Doorslaggevend voor dit systeem was de mogelijkheid om te integreren in het domotica systeem van Fibaro.
Ervaringen
In de praktijk blijkt de vloerverwarming alleen in de woonkamer en op de badkamer aan te springen. De andere ruimten zoals slaapkamers blijven ook in de winter aangenaam van temperatuur en hoeven niet bijverwarmd te worden. Het binnenklimaat is erg comfortabel!
Tip
Als je afwijkt van de gebaande paden dan is het wel zo prettig als je installateur ook vakmensen heeft die het leuk vinden om iets bijzonders te maken. BVI uit Budel heeft hier goed op ingespeeld door iemand aan onze bouw toe te wijzen die vooral speciale duurzame woningen begeleid (Ronnie v/d H). Daar hebben we erg goede ervaringen mee opgedaan! Iemand die met je meedenkt en geen uitdaging uit de weg gaat. Ook na oplevering is het prettig te weten dat je nog eens wat kan vragen en een goede nazorg krijgt als er iets bijgestuurd moet worden.
Led lampen
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Philips led-verlichting
Grondbuis
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
BVI Installatiebedrijf Budel
Aanraden:
Ja
Beschrijving
43,5 meter grondbuis met diameter van 30cm
Tip
Het nut van een grondbuis wordt wel eens in twijfel getrokken. Gezien de beperkte investering hebben wij besloten deze wel toe te passen. Na de nodige hete zomerdagen hebben we ervaren dat deze grondbuis zeer goed bijdraagt aan een prettig binnenklimaat. Bij een buitentemperatuur boven de 30 graden wordt het binnen niet warmer dan 24,5 graad. De grondbuis koelt de buitentemperatuur tussen de 6 en 9 graden af. En in de winter wordt de koude kucht voorverwarmt waardoor de vorstbeveiliging van de WTW niet inschakeld. Dat bespaart dan weer wat stroom.
Kruipruimte/ kelderisolatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Van Bree Aarts B.V.
Aanraden:
Beschrijving
Blauwplaat Vloerisolatie: 16cm, Rc4,69 Kelderwandisolatie: 20cm, Rc7,11
Vloerisolatie
Bedrijf
Aanraden:
Beschrijving
Floormate 16cm, Rc4,69
Dakisolatie buitenkant
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
HG Dakbedekkingen
Aanraden:
Ja
Beschrijving
EPS Rc10.27
Tip
Het dak is achteraf voorzien van extra isolatie volgens het omgekeerd-dak principe. Er was iets misgegaan waardoor er in eerste instantie 10cm te weinig isolatie was toegepast. Door een extra laag XPS isolatieplaten met daarop grind als ballast is de minimum isolatiewaarde RC10.27 ruimschoots gehaald. Aangezien het water goed moet aflopen is de isolatielaag in het midden een stukje hoger en loopt deze af naar de zijkanten richting hemelwaterafvoer. Er wordt vaak gerekend met een gemiddelde isolatiewaarde zodat uiteindelijk minder isolatie wordt toegepast. Wij hebben een minimale RC-waarde opgenomen. Uiteindelijk is het door naisolatie prima opgelost. Bijkomend voordeel is dat het dakleer nu extra beschermd is en we minder voorzichtig hoeven zijn op het dak met plaatsen van zonnepanelen en collectoren.
Zonneboiler
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Eco2All
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Zonneboiler met buffervat van 1000 liter en 3 collectoren met totaal 90 heatpipes. Het buffervat is de centrale warmteopslag voor zowel vloerverwarming als warm water. Het bevat enkel CV water om warmte op te slaan. Leidingwater wordt opgewarmd via een aparte warmtewisselaar (sanitairstation) middels het CV water in het buffervat. Zo is er geen risico op legionellabacterie omdat er geen warm leidingwater in het buffervat zit. Als de zon onvoldoende schijnt dan kan het buffervat verwarmt worden via de houtvergasser.
Ervaringen
In de zomer hebben we een enorme overcapaciteit. Het systeem draait dan s nachts om het buffervat een stukje terug te koelen zodat overdag stagnatie voorkomen kan worden. Een zwembad zou een oplossing kunnen zijn om de overtollige warmte nuttig te kunnen maken.
Tip
Vaak worden zonneboilers afgesteld op een maximaal jaarrendement. Maar dan wordt dus vooral naar de zomermaanden gekeken. Wij hebben vooral in voorjaar, najaar en winter een toenemende warmtevraag. Vandaar dat we de zonnecollectoren niet op de hoge zomerzon richten maar op de lage winterzon. Ze staan dan wel een stuk rechter en zijn beter zichtbaar vanaf de grond maar dat nemen we op de koop toe.
Zonnepanelen
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Jaar toepassing:
2017
Aanraden:
Ja
Beschrijving
24x JA Solar 300Wp zonnepanelen 1x Solar Edge 3-fasen omvormer SE7k. Verbindingskabel en DC-kabel MC4- en Y-stekkers 6480kWh/jaar
Ervaringen
De zonnepanelen leveren meer op dan verwacht, waarschijnlijk eindigen we het eerste jaar met ongeveer 7200kWh. Dat is vast ook te danken aan de uitzonderlijke hoeveelheid zonuren in de zomer van 2018.
Tip
Als het salderen wordt aangepast zal de teruggeleverde stroom minder opbrengen dan de afgenomen stroom kost. Om te voorkomen dat je dan alsnog stroomkosten gaat krijgen, kan je beter meer zonnepanelen leggen dan nodig om je eigen verbruik te compenseren. De meeste adviseurs houden hier geen rekening mee! Hoeveel meer blijft koffiedik kijken maar waarschijnlijk wordt overcapaciteit straks gunstiger dan nu het geval is. Selecteer je energieleverancier ook niet meer op de laagste stroomprijs maar op de hoogste terugleververgoeding. Wij zitten nu bij powerpeers en zij vergoeden 11cent per teruggeleverde kWh en nog een 4cent extra voor iedere kWh die ook door anderen wordt afgenomen. Iedere klant kan nl zelf een energieproducent uitkiezen. Erg leuk bedacht! Ook interesse in de beste terugleververgoeding? Via deze link krijg je €30,- korting (en wij ook): https://www.powerpeers.nl/vrienden/RROO22228
Centrale balansventilatie
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
BVI Installatiebedrijf Budel
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Zehnder Stork WTW unit WHR 950 Luxe RF Rendement 95%. Via CO2 metingen in verschillende vertrekken via een Netatmo weerstation gekoppeld aan het Fibaro domotica systeem wordt de balansventilatie aangestuurd. Standaard staat deze op stand 1 en indien nodig obv CO2 meting wordt de stand verhoogd naar 2 of 3 (bij veel visite).
Ervaringen
Erg prettig dat we geen omkijken hebben naar de stand van het ventilatiesysteem. Via domotica zijn we ontzorgd en is een goede luchtkwaliteit geborgd.
Apparaten
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
ASWA Keukens
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Bora Basic inductiekookplaat met geïntegreerde recirculatie afzuiging. Door het recirculatiesysteem wordt geen lucht uit de ruimte onttrokken, blijft de warmte in huis en blijft de balansventilatie in balans. Speciaal aan de Bora is dat deze minder afzuigvermogen nodig heeft omdat de lucht direct uit de pan naar beneden wordt afgezogen. Wel zo handig als je beseft dat vetdeeltjes afkoelen en neerslaan als ze een te grote hoogte moeten afleggen!
Ervaringen
De afzuiging werkt naar volle tevredenheid. Erg handig ook dat het rooster en binnenwerk in de vaatwasser past dus ook het schoonmaken is erg praktisch. Absoluut een aanrader!
Architectuur
Uitvoering
Een bedrijf
Bedrijf
Architectenburo ZIJN
Jaar toepassing:
2015
Aanraden:
Ja
Beschrijving
De weg naar een duurzaamhuis is helaas nog geen vanzelfsprekende route. Veel is afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren waarbij via standaard advies al heel snel minder aandacht wordt geschonken aan duurzaamheid. Enige vasthoudendheid is nodig om gedurende het ontwerp maar ook tijdens de bouw oog te houden voor alle maatregelen die bijdragen aan een duurzaam en energiezuinig, energienetraal of energieleverend huis.
Ervaringen
Wij zijn deze uitdaging aangegaan met architect Roel Lamers van Architectenburo ZIJN uit Maarheeze. Hij heeft ons in het hele proces van ontwerp tot oplevering begeleid en gezorgd voor maatwerk met een resultaat waar we nog iedere dag blij mee zijn!
Tip
Laat je goed informeren en maak vooraf goede afspraken met alle betrokken partijen over je wensen/verwachtingen tav duurzaam bouwen. Een traditionele bouw die net aan de eisen voldoet is vaak de weg van de minste weerstand maar zorgt niet voor het best haalbare resultaat!
Uitvoering
Zelfstandig
Bedrijf
Aanraden:
Ja
Beschrijving
Om overbelasting van riolering bij regenval te voorkomen is gekozen om uitsluiten vuilwater te lozen op het riool. Het hemelwater wordt in de tuin opgevangen in infiltratiekratten die onder de grond geplaatst zijn. Dit draagt ook bij aan het voorkomen van uitdroging van de grond en ontlast de rioolzuiveringsinstallatie die anders ook schoon water moet verwerken.
Ervaringen
Door de hoge grondwaterstand in het gebied waar we wonen was het even de vraag in hoeverre de ondergrondse waterberging zou functioneren. Maar aangezien we de woning op 40cm boven straatpeil hebben gebouwd kan er eigenlijk geen probleem ontstaan. Bij extreme regenval is er boven de infiltratiekratten ook een bovengrondse wateropvang doordat het perceel aan de zijkant afloopt. Zelfs bij de extreme regenval van juni 2016 hebben we ervaren dat er geen bovengrondse wateroverlast ontstaat, behalve op straat. Maar de straat is dan ook een extra waterbuffer om overtollig water op te slaan totdat het riool het weer aan kan.
  • Najaar 2018

  • Najaar 2018

  • Achterzijde (noord-oost) 2 april 2017

  • Na uitbreiding in 2019: 30 zonnepanelen (9030Wp) en 3x30 heatpipes (zonneboiler)

  • Oorspronkelijke opzet 2017: 24 zonnepanelen (7200Wp) en 3x30 heatpipes (zonneboiler)

  • Winter december 2017

  • Voorzijde (zuid-west) 2 april 2017

  • Het ontwerp is ook in 3D gemaakt via BimX

  • In aanbouw (6 maanden)

Ervaringen met de (ver)bouw
Nadat op 24 april de eerste schop in de grond is gegaan komt precies 6 maanden later de eindstreep al in zicht. De woning is op de voordeur na helemaal dicht en klaar om voorzien te worden van de (24cm) buitengevelisolatie welke afgewerkt wordt met stucwerk. Komende week worden binnen de dekvloeren gestort, start de gevelisolatie en komt de binnenstucadoor. Na 10 maanden is ons huis bewoonbaar. Nog een aantal kleine punten staan open maar dat stond de verhuizing in maart niet in de weg. Nu aan de slag met inregelen van de domotica en het ervaren van het binnenklimaat in de verschillende seizoenen.
Plannen voor de toekomst
Zonnepanelen vormen de sluitpost van ons bouwproject. Inmiddels weten we dat ons stroomverbruik onder de 5000kWh zal blijven. Dat is ruim lager dan de 6000kWh die we verwacht hadden ivm de diverse installaties en pompjes. In november 2017 hebben we 24 JaSolar 300Wp panelen met SolarEdge omvormer en optimizers geplaatst. In totaal wordt er dan 7000kWh opgewekt via de zon. Met oog op de toekomst (elektrische auto?) hebben we gekozen voor meer opbrengst dan huidig verbruik. In 2018 zijn de prijzen van zonnepanelen verder gedaald en mede met het ook op toekomstige wijziging van de salderingsregeling gaan we het aantal zonnepanelen nog uitbreiden met 6 stuks. In totaal ligt er dan 30x300Wp op het dak. Voor de stroom die overblijft ontvangen we 11cent per kWh en waarschijnlijk wordt dat met de nieuwe salderingsregeling nog hoger. Ondertussen volgen we de ontwikkelingen van PCM (Phase Changing Materials) op de voet. Hiermee zou onze overtollige warmte van de zonnecollectoren in de zomer opgeslagen kunnen worden in een zoutopslag om vervolgens in de winter te worden ingezet voor opwarming. Door toevoegen van water aan zout komt warmte vrij en het ontrekken van water uit zout kost energie die met de zonnecollectoren wordt opgewekt. Deze vorm van warmteopslag geeft geen verlies zoals bij het warm water in het buffervat en in hetzelfde volume kan 5 tot 10 keer meer energie worden opgeslagen!
Adviezen
De weg naar een duurzaamhuis is helaas nog geen vanzelfsprekende route. Veel is afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren waarbij via standaard advies al heel snel minder aandacht wordt geschonken aan duurzaamheid. Enige vasthoudendheid is nodig om gedurende het ontwerp maar ook tijdens de bouw oog te houden voor alle maatregelen die bijdragen aan een duurzaam en energiezuinig, energienetraal of energieleverend huis. Wij zijn deze uitdaging aangegaan met architect Roel Lamers van Architectenburo ZIJN uit Maarheeze. Hij heeft ons in het hele proces van ontwerp tot oplevering begeleid en gezorgd voor maatwerk met een resultaat waar we nog iedere dag blij mee zijn!

Stel een vraag aan de bewoner(s) van deze woning:

Dit formulier is alléén bedoeld voor vragen over maatregelen.
LET OP: Geen acquisitie. Mediaverzoeken, onderzoeksvragen, studententopdrachten en andere vragen via de organisatie! Uitleg >